L’ICIP, en el marc de la seva línia de treball “Memòria, convivència i reconciliació”, té com a objectiu abordar les experiències, eines, i oportunitats de construcció de pau en societats en períodes de transició. El programa posa l’accent en l’estudi dels processos de reconciliació i de reconstrucció del teixit social, els processos de transició política, econòmica i social des d’una perspectiva de pau, les eines de la justícia transicional, les polítiques públiques i iniciatives socials de foment de la convivència i la memòria, i l’anàlisi dels drets i necessitats de les víctimes.

Concretament, la veu i el paper de las diàspores com a agents actius en processos de construcció de pau pot constituir un element clau en la transformació dels conflictes i en processos de reconciliació als seus països d’origen. D’aquesta forma, la participació de la diàspora en escenaris de postconflicte, a través de les seves experiències i narratives, poden ser elements fonamentals per a processos de justícia transicional, per a garantir la implementació efectiva d’acords de pau i per a la transformació social a través d’una cultura de pau.

En aquest sentit, l’ICIP té una llarga trajectòria de suport a la diàspora colombiana a Catalunya i a Europa i, actualment, és la Secretaria Tècnica a Europa de la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia, donant suport metodològic al procés de presa de testimonis, coordinant els grups de treball en diferents països europeus i impulsant accions de reconeixement a les víctimes.

L’ICIP pretén donar un impuls a aquesta línia de treball i continuar explorant el paper de les diàspores en processos de pau i memòria, i en la construcció d’estratègies que contribueixin a la convivència i a la reconciliació. L’objectiu principal és seguir fomentant la reflexió teòrica i pràctica amb la intenció de donar suport a l’intercanvi de diferents experiències imetodologies entre diferents diàspores, posant el focus en el paper de les dones.

És per aquest motiu que l’ICIP ha obert una convocatòria per a la realització d’un informe sobre el potencial de las diàspores en l’àmbit de la construcció de memòria, diàleg i reconciliació. L’objectiu del treball és resumir la informació existent a través d’una revisió bibliogràfica, de fonts diverses, que permeti conèixer l’estat de la qüestió i les aportacions conceptuals sobre el paper de les diàspores en la construcció de memòria i en processos de diàleg i reconciliació, i identificar actors amb experiència en aquest àmbit.

Les persones interessades en participar a la convocatòria poden presentar la proposta de treball, el currículum i el pressupost fins al proper divendres 9 d’octubre mitjançant un correu electrònic a l’atenció de Maria Fanlo: mfanlo.icip@gencat.cat

La proposta que assoleixi una millor valoració serà l’adjudicatària del contracte, sense perjudici que l’ICIP pugui deixar la contractació deserta, si cap de les ofertes presentades assoleix la qualitat mínima exigida.

Compartir