Amb motiu de la celebració del Congrés Mundial de la Pau a Barcelona, l’ICIP, Lafede.cat i el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) organitzen una jornada prèvia per les diferents etapes del Casal de la Pau i per posar en valor el seu llegat en el pacifisme d’avui. L’acte tindrà lloc el dijous 7 d’octubre a les 17.30h a l’Espai Arcadi Oliveres de Lafede.cat (Tàpies, 1-3, Barcelona).

Inspirat en la Maison de la Paix de Brussel·les, el Casal de la Pau va ser l’espai de trobada dels activistes i col·lectius de noviolents, pacifistes i antimilitaristes de la ciutat de Barcelona. Va esdevenir uns dels més destacats epicentres del moviment per la Pau de la ciutat, i lloc de desenvolupament de campanyes com la del referèndum de l’OTAN, la insubmissió, com també espai de producció cultural amb l’edició de revistes antimilitaristes d’àmplia repercussió a Catalunya i la resta del territori espanyol com La Puça i el General i Mocador.

Inauguració del Casal de la Pau de Barcelona el 23 de març de 1977. Foto: Robert Ramos.

Aquest acte vol ser una primera iniciativa per recuperar-ne la memòria del Casal de la Pau vint anys després de la seva desaparició. L’espai va tenir un paper rellevant en la configuració de les xarxes d’associacionisme i activisme per la pau i antimilitarisme a la ciutat de Barcelona. També va ser una veritable escola d’activisme que va influir en persones de trajectòries posteriors molt variades.

D’aquella experiència primerenca en van sortir aprenentatges que podrien contribuir a fer front als reptes amb els què es troba el moviment pacifista actual. Reptes de futur que es debatran amb més profunditat durant el Congrés Mundial de la Pau que tindrà lloc a Barcelona del 15 al 17 d’octubre.

L’acte comptarà amb la participació de Martí Olivella (Equip OC i objector de Can Serra); Núria Breu (Marxa de la Llibertat i Col·lectiu d’Acció No-Violenta dels Països Catalans); Dolors Sabater (Moviment d’Objecció de Consciència); i Arés Perceval (IPB i Unipau). Serà presentat i conduït per Carlos Á. Ordás (CEDID).

Per assistir-hi us podeu inscriure enviant un correu a activitats@icip.cat

La jornada tindrà dues hores de durada i es podrà seguir en directe en aquest enllaç.

Compartir