ICIP e-Butlletí #114

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Dilluns, 30 de març de 2020

Actualitat

A causa de l’emergència sanitària per la propagació del coronavirus SARS-CoV-2 l’ICIP ha anul·lat tota l’activitat pública prevista per les pròximes setmanes i ha activat el protocol de teletreball. D’aquesta manera, l’ICIP manté l’activitat laboral si bé a un ritme més moderat. Les activitats que estaven previstes el març i l’abril, com per exemple els cicles de conferències “Pulsions de Llatinoamèrica” i “Polarització i diàleg en societats democràtiques”, es reprogramaran un cop superada la crisi actual. 

Per a l’atenció al públic us podeu adreçar al correu electrònic icip@gencat.cat.

La Biblioteca de l’ICIP, situada al carrer Tapineria 10 de Barcelona, roman tancada al públic fins a nou avís. Per a qüestions relacionades amb el servei de préstec o altres consultes us podeu posar en contacte amb el personal de la biblioteca a través del correu electrònic biblioteca.icip@gencat.cat

El jurat de la quarta edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, corresponent a l’any 2019, ha fet públic el veredicte del certamen, que té com a objectiu fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau. En aquesta quarta edició, les obres premiades aborden una temàtiques com la denúncia de l’assetjament escolar i el racisme, la reivindicació de la lluita feminista i la solidaritat amb les persones refugiades.

El concurs s’adreça a joves de 12 a 25 anys i consta de dues modalitats. Podeu consultar els videoclips premiats al canal YouTube de l’ICIP.

Els grups guanyadors podran gravar la peça premiada en un estudi professional o participar en una masterclass de hip-hop.

El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té el suport del Departament d’Educació, la Direcció General de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. En la quarta edició s’han presentat al concurs un total de 24 peces.

The call for nominations for ICIP Peace in Progress Award 2015 is now closed

El proper 1 d’abril sortirà publicada la convocatòria del Premi ICIP Constructors de Pau 2020, la desena edició del guardó. L’ICIP convoca aquest premi anualment amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau. El premi té una dotació econòmica de 6.000 euros i, com a novetat, en aquesta edició s’admetran tant les candidatures presentades per una tercera persona com aquelles en que la persona física o jurídica es presenti a i mateixa. 

La convocatòria estarà oberta durant un període de tres mesos a través del portal de tràmits de la Generalitat. Juntament amb la convocatòria sortiran publicades les bases del guardó, en català, castellà i anglès. 

Paral·lelament, com és habitual, enguany l’ICIP organitzarà una cerimònia pública, al Parlament de Catalunya, de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2019, que ha reconegut el Collectif des Familles de Disparu(e)s en Algérie (CFDA) per la seva determinació i coratge en la denúncia de desaparicions forçades a Algèria, la lluita contra la impunitat i la contribució per assolir una transició pacífica al país. 

La cerimònia, prevista de celebrar inicialment aquest mes d’abril, ha hagut de ser ajornada a causa de la crisi sanitària pel contagi del coronavirus i està pendent de concreció. 

La Comissió de la Veritat de Colòmbia presenta el treball amb l'exili en una visita a Barcelona

Un equip de la Comissió de la Veritat de Colòmbia ha estat aquest mes de març a Barcelona acompanyat per l’ICIP, en les seves funcions de Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, amb l’objectiu de difondre la línia de treball amb l’exili colombià i planificar les accions de reconeixement, en el marc de l’estratègia de diàleg social integral per aquest any 2020. 

El comissionat Carlos Martin Beristain va participar en una reunió de treball amb representants dels diferents nodes europeus de suport a la Comissió i en l’acte públic “La veritat de l’exili. Reconeixement i dignitat de les víctimes”. L’acte, celebrat a la seu dels Amics de la UNESCO de Barcelona, va reunir una cinquantena de persones i va ser un espai de diàleg i d’escolta amb víctimes del conflicte colombià residents a Catalunya. Beristain va explicar el treball de la Comissió sobre l’exili colombià, que actualment es troba en la fase de presa de testimonis a través d’entrevistes, i va emplaçar les víctimes a participar en aquest procés. 

Coincidint amb la visita a Barcelona, el comissionat va mantenir reunions d’incidència amb institucions, entitats i grups parlamentaris. Beristain es va entrevistar amb responsables de la direcció general de Cooperació, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i el Node Catalunya de suport a la Comissió. 

Per conèixer més el treball de la Comissió de la Veritat amb l’exili europeu us oferim aquests tres vídeos: 

– Encuentro de nodos de la Comisión de la Verdad en Europa

– ¿Cómo trabaja la Comisión de la Verdad en el exilio?

– El reconocimiento de las víctimas colombianas en el exilio

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.