ICIP e-Butlletí #115

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Dijous, 30 d’abril de 2020

Agenda

Dies: dijous 7, 14 i 21 de maig, a les 17:00 hores

L’ICIP organitza aquest mes de maig el cicle de seminaris en línia “Diàlegs en xarxa: Repensem la seguretat en temps de COVID-19” amb l’objectiu de reflexionar sobre la noció imperant de seguretat per part dels Estats per fer front a la pandèmia actual i definir estratègies a curt i llarg termini que apostin per polítiques de seguretat pensades en defensar les persones i les múltiples vulnerabilitats generades per la COVID.

La primera sessió, el dijous 7 de maig, tindrà per títol “La securitització de la vida” i comptarà amb les intervencions de Jordi Armadans (FundiPau), Luca Gervasoni (Novact), Ainhoa Ruiz (Centre Delàs d’Estudis per la Pau), Gabriela Serra (Consell Català de Foment per la Pau) i Maria Villellas (Escola de Cultura de Pau). 

Les sessions en línia seran obertes al púlblic. Properament, farem públic l’enllaç de la convocatòria. 

Actualitat

Davant la impossibilitat de celebrar una cerimònia de lliurament de premis del IV Concurs de Hip-hop per la Pau, a causa de l’emergència per la propagació del virus Cov-SARS-2, l’ICIP ha fet públic aquest vídeo de reconeixement institucional del treball dels i les joves guanyadores del certamen.

La peça compta amb la dinamització del col·lectiu Llobregat Block Party i les intervencions del president de l’ICIP, Xavier Masllorens; el director de l’Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch; i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual. També hi han participat alguns dels joves guanyadors i referents del hip-hop tant de Catalunya com d’altres països com Colòmbia o el Brasil.

El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té la voluntat de fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau. En aquesta quarta edició, les obres premiades aborden temàtiques com la denúncia de l’assetjament escolar i el racisme, la reivindicació de la lluita feminista i la solidaritat amb les persones refugiades. Els grups guanyadors tindran la possibilitat de gravar la peça en un estudi professional o de seguir un taller de rap impartit per un artista del hip-hop. 

El certamen es convoca anualment i s’adreça a joves d’entre 12 i 25 anys de Catalunya. Té el suport del departament d’Educació, l’Agència Catalana de Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

ICIP awards the Women's International League for Peace and Freedom

L’ICIP ha convocat la desena edició del Premi ICIP Constructors de Pau, corresponent a l’any 2020, que té per objectiu guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El premi té una dotació econòmica de 6.000 euros i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol. Com a novetat, en aquesta desena edició s’admetran tant les candidatures presentades per una tercera persona, física o jurídica, com aquelles en que la persona es presenti a si mateixa.

La convocatòria estarà oberta durant un període de tres mesos, fins al proper 1 de juliol, a través del portal de Tràmits de la Generalitat (vegeu-ne l’enllaç). La presentació de sol·licituds es pot fer mitjançant la via electrònica o presencialment al registre de l’ICIP (carrer Tapineria, 10, 3a planta, 08002 Barcelona), quan es reprengui l’activitat després de la crisi sanitària mundial per la propagació del coronavirus SARS-Cov-2

Paral·lelament, com és habitual, enguany l’ICIP organitzarà una cerimònia pública, al Parlament de Catalunya, de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2019, que ha reconegut el Collectif des Familles de Disparu(e)s en Algérie (CFDA) per la seva determinació i coratge en la denúncia de desaparicions forçades a Algèria, la lluita contra la impunitat i la contribució per assolir una transició pacífica al país. 

La cerimònia, prevista de celebrar inicialment aquest mes d’abril, ha hagut de ser ajornada a causa de la crisi sanitària pel contagi del coronavirus i està pendent de concreció. 

New items at the ICIP Library

A causa de l’emergència sanitària per la propagació del coronavirus SARS-Cov-2, la Biblioteca de l’ICIP continua tancada al públic i hem ampliat el període de venciment dels préstecs vigents, fins al proper dia 1 de juny.

Malgrat aquesta situació excepcional, hem continuat ampliant el catàleg de la biblioteca, amb noves adquisicions de llibres

La Biblioteca de l’ICIP està situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta de Barcelona, i és un centre especialitzat en la temàtica de la cultura de pau, seguretat i conflictes, de referència en aquest àmbit a Catalunya. Disposa de prop de 9.000 volums i dóna suport a l’ICIP i a persones investigadores i expertes en el camp de la pau. El centre està en contacte permanent amb institucions i centres similars d’arreu del món. Forma part de la xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i està integrada al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC).

El Consell Català de Foment de la Pau ha fet públic el posicionalment “Repensem la seguretat” enmig de la crisi sanitària mundial provocada per la propagació del coronavirus SARS-Cov-2.

D’una banda, el manifest advoca per evita o resignificar el llenguatge, els símbols i les metàfores bèl·liques i, de l’altra, repensar i democratitzar les polítiques de seguretat i defensa, és a dir, passar de conceptes i pràctiques de seguretat pensades per protegir estats a polítiques més centrades en defensar les persones des del reconeixement de la vulnerabilitat i la interdependència de tots els éssers humans. 

El Consell Català de Foment de la Pau és un òrgan consultiu i de participació de la societat. Està integrat per representants de l’Administració de la Generalitat, dels ens locals, dels grups parlamentaris, de les organitzacions no governamentals per la pau i altres institucions i personalitats rellevants, reconegudes per les seves activitats a favor de la pau. Actualment l’ICIP n’ocupa la vicepresidència.

La Comisión de la Verdad de Colombia presenta el trabajo en el exilio en una visita a Barcelona

En el marc del projecte de reconeixement de les víctimes del conflicte colombià a l’exili, l’ICIP en col·laboració amb la Comissió de la Veritat de Colòmbia ha publicat una sèrie de vídeos sobre el treball que estan duent a terme els diferents grups de treball a Europa.

Aquest darrer vídeo narra la trobada que va tenir lloc a Barcelona els dies 29 de febrer i 1 de març, en que víctimes d’arreu d’Europa es van reunir per acordar actes de reconeixement, en una trobada en la qual va participar el comissionat de la Comissió, Carlos Martin Beristain.