ICIP e-Butlletí #116

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Divendres, 29 de maig de 2020

Agenda

Comença el cicle de debats "Pulsions de Llatinoamèrica"

Dies: 8, 15, 22 i 29 de juny de 2020, a les 17:00h.

L’ICIP i Casa Amèrica Catalunya posen en marxa, aquest mes de juny, el cicle de debats Pulsions a Llatinoamèrica, amb l’objectiu d’entendre les arrels i dinàmiques de les massives protestes socials desencadenades a la regió els darrers mesos. 

El cicle s’havia iniciat el passat mes de març però va quedar anul·lat arran de les mesures de confinament a causa de la propagació del coronavirus. Ara, es reprendran, en format virtual, les quatre sessions que havien quedat pendents, les quals tindran lloc cada dilluns a les 17:00h a través del canal ICIP de YouTube. 

La primera sessió, el dilluns 8 de juny, portarà per títol “Crisi econòmica i polarització social”, i tractarà com el sistema econòmic neoliberal ha eixamplat les desigualtats i ha abocat a una part important de la població a unes condicions de vida precàries. Serà un debat amb el professor Héctor Casanueva Ojeda (IELAT) i la investigadora María Mercedes García Montero (Universitat de Salamanca).

Dies: 11 i 18 de juny de 2020, a les 18:30h.

L’ICIP reprèn el cicle de conferències Polarització i diàleg en societats democràtiques que va quedar interromput amb a irrupció del coronavirus i les mesures de confinament decretades. 

Després de les dues primeres sessions organitzades de manera presencial, aquest mes de juny el cicle es reprèn de manera virtual amb dues conferències més. La primera tindrà lloc el dijous 11 de juny, a les 18:30h, i estarà dedicada a la situació que es viu als Estats Units. Amb el títol “L’Era Trump: factors de polarització i creixement del populisme als Estats Units”, comptarà amb les intervencions de Pau Solanilla, consultor de Ideograma; Julia Roig, presidenta de Partners Globla; i Pol Morillas, director del CIDOB. La conferència es podrà seguir en directe per YouTube en castellà i en anglès, segons la preferència dels usuaris.

La segona sessió tindrà lloc el dijous 18 de juny i tractarà els reptes que suposa la Covid-19 per a la cooperació (ponents per confirmar). 

Publicacions

El nou monogràfic de la revista Per la Pau “On són les persones desaparegudes: veritat i justícia, un requisit per la pau” recorre el fenomen de les desaparicions des d’una mirada dirigida cap a la construcció de pau, buscant posar en valor l’impacte en la vida de les persones.

El monogràfic, publicat en català, castellà i anglès, el conformen vuit articles centrals i les entrevistes a quatre dones familiars de persones desaparegudes d’Algèria, Mèxic, Colòmbia i Hondures, així com una secció de recursos i lectures per aprofundir en la temàtica.

Considerada com una de les més greus violacions dels drets humans, la desaparició forçada representa un enorme repte en processos de construcció de pau, tant en contextos de transició postconflicte armat, com en territoris amb alts nivells de violència estatal i criminal. Les xifres de desaparicions arreu del món són esfereïdores i alhora són nombrosos els casos de resistència i de lluita de famílies i grups per reclamar veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició.

Consulta tots els números de la revista Per la Pau

Seguridad feminista. Aportaciones conceptuales y desarrollo actual és el nou títol de la col·lecció “Informes ICIP”, elaborat per Pamela Urrutia, Ana Villellas y María Villellas, de l’Escola de Cultura de Pau. 

L’informe ofereix una perspectiva sobre l’evolució i les principals contribucions dels estudis feministes de seguretat. A partir d’una revisió bibliogràfica es referencien nombroses publicacions recents, rellevants en l’agenda de gènere, pau i seguretat.  

La publicació s’emmarca en la nova línia de treball de l’ICIP “Alternatives de seguretat”. 

Infografía: Cese al fuego del ELN en Colombia

El passat 28 de març el grup guerriller colombià ELN va anunciar un cessament unilateral de les activitats durant el mes d’abril com un gest humanitari davant la crisi provocada per la pandèmia de la COVID, després de la crida feta en aquesta direcció pel secretari general de l’ONU, António Guterres. L’alto el foc ha acabat oficialment el dijous 30 d’abril. 

Davant d’aquesta situació, l’ICIP i la Fundación Ideas para la Paz de Colòmbia han elaborat una infografia que analitza el context de l’alto el foc, les seves implicacions i els possibles escenaris que s’obren al país a partir d’ara.

Actualitat

The call for nominations for ICIP Peace in Progress Award 2015 is now closed

L’ICIP ha convocat la desena edició del Premi ICIP Constructors de Pau, corresponent a l’any 2020, que té per objectiu guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El premi té una dotació econòmica de 6.000 euros i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol. Com a novetat, en aquesta desena edició s’admetran tant les candidatures presentades per una tercera persona, física o jurídica, com aquelles en que la persona es presenti a si mateixa.

La convocatòria estarà oberta durant un període de tres mesos, fins al proper 1 de juliol, a través del portal de Tràmits de la Generalitat (vegeu-ne l’enllaç). La presentació de sol·licituds es pot fer mitjançant la via electrònica o presencialment al registre de l’ICIP (carrer Tapineria, 10, 3a planta, 08002 Barcelona), quan es reprengui l’activitat després de la crisi sanitària mundial per la propagació del coronavirus SARS-Cov-2.

Covid Impacts on Peace and Security

La pandèmia de la COVID19 afecta directament o directa milions de persones a tot el planeta. El repte és compartit globalment, però cada comunitat i cada persona viu la situació des de necessitats i incerteses particulars i, per tant, amb perspectives de futur diferents. Allà on s’està propagant, el virus està sent un element disruptor de les dinàmiques socials i polítiques. Aquesta alteració pot comportar amenaces addicionals per la pau i la seguretat, sobretot en societats en conflicte. Alhora, també pot fer emergir respostes i reflexions que podrien contribuir a la construcció d’unes societats més solidàries, sostenibles i justes. 

Amb aquesta premissa, i amb l’objectiu de contribuir a la reflexió sobre les conseqüències que està tenint la COVID19 a nivell global, l’ICIP ha publicat la sèrie de vídeos “Impactes de la COVID en la pau i la seguretat”, per tal de compartir reflexions de persones i entitats compromesos amb el treball per la pau arreu del món. La sèrie consta de 25 reflexions de països com Algèria, Bolívia, Cambodja, Catalunya, Colòmbia, Congo, El Salvador, Iemen, Nicaragua, Tunísia o Sud-àfrica.

Podeu consultar els vídeos a les xarxes socials de l’ICIP amb l’etiqueta #CovidPEACE.

ICIP and the Colombian Truth Commission extend their collaboration agreement to facilitate work with victims of the conflict in exile

El conveni de col·laboració entre l’ICIP i la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia, signat el maig de 2019 per un període inicial d’un any, s’ha prorrogat fins a la data de venciment del mandat de la Comissió. 

El conveni atorga a l’ICIP el rol de Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa amb l’objectiu de facilitar el treball de la Comissió amb les víctimes residents al continent europeu, en el marc de la implementació de l’Acord de Pau de 2016.

A partir d’aquest conveni, l’ICIP ofereix suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió a Europa, coordina els grups de treball establerts a diferents països europeus (nodes) i ofereix suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili, que permet documentar casos i contribuir a l’esclariment de la veritat, la justícia i la no repetició dels fets. Al llarg de l’últim any, l’ICIP ha donat suport a la creació de nous nodes europeus i grups de treball temàtics i ha organitzat diferents trobades per tal de compartir experiències i aprofundir, per exemple, en la línia de treball dedicada al reconeixement de les víctimes. 

Pròrroga del conveni de col·laboració

New items at the ICIP Library

A causa de l’emergència per la propagació del coronavirus, la Biblioteca de l’ICIP continua tancada al públic i hem ampliat el període de venciment dels préstecs vigents, fins al proper dia 1 de juliol. Esperem poder reobrir el centre ben aviat i reprendre alhora el servei de préstec a demanda.

Malgrat aquesta situació excepcional, aquest darrer mes hem continuat ampliant el catàleg de la biblioteca, amb noves adquisicions de llibres

La Biblioteca de l’ICIP està situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta de Barcelona, i és un centre especialitzat en la temàtica de la cultura de pau, seguretat i conflictes, de referència en aquest àmbit a Catalunya. Disposa de prop de 9.000 volums i dóna suport a l’ICIP i a persones investigadores i expertes en el camp de la pau. El centre està en contacte permanent amb institucions i centres similars d’arreu del món. Forma part de la xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i està integrada al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC).

L’ICIP ha actualitzat el seu reglament orgànic per tal d’adaptar-lo a l’organització interna i funcionament actual de la institució, per exemple, pel què fa al nombre de membres de la Junta de Govern – que actualment són deu-, al desenvolupament de les sessions de la Junta i a les funcions dels càrrecs de direcció i presidència, i dels mateixos membres de l’òrgan de govern. 

L’anterior reglament orgànic s’havia aprovat l’any 2009, després de la creació de l’ICIP. Des d’aleshores s’han produït canvis normatius i modificacions substancials en relació amb el conjunt del règim jurídic i el procediment de les administracions públiques, que justifiquen l’aprovació del nou reglament per tal que s’adeqüi a la realitat actual de la institució.

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.