ICIP e-Butlletí #117

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Divendres, 26 de juny de 2020

Actualitat

Call for nominations for ICIP Peace in Progress Award 2014

Fins al proper dimecres 1 de juliol està oberta la convocatòria del Premi ICIP Constructors de Pau, que té per objectiu guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El premi, que enguany arriba a la desena edició, té una dotació econòmica de 6.000 euros i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol. Com a novetat, en aquesta desena edició s’admeten tant les candidatures presentades per una tercera persona, física o jurídica, com aquelles en que la persona es presenti a si mateixa.

La convocatòria està oberta a través del web de tràmits de la Generalitat. La presentació de sol·licituds es pot fer mitjançant la via electrònica o presencialment a qualsevol registre de la Generalitat de Catalunya.

L’ICIP ha obert la convocatòria de subvencions per a projectes d’entitats sense afany de lucre destinats al foment de la pau per a aquest any 2020, per un import global de 60.000 euros.

La convocatòria s’adreça a associacions, fundacions o cooperatives de Catalunya, que portin a terme projectes relacionats amb les àrees d’interès de l’ICIP: polítiques de pau, processos i experiències de construcció de pau i reconciliació, campanyes del moviment per la pau, experiències de l’ús de la noviolència, pràctiques d’articulació de la convivència, enfortiment comunitari i cohesió social, situacions d’alta conflictivitat.

El termini per a presentar sol·licituds finalitza el 8 de juliol. La presentació cal fer-la per via telemàtica a través del web de tràmits de la Generalitat.

New items at the ICIP Library

La Biblioteca de l’ICIP es mantindrà tancada al públic fins al proper mes de setembre a causa de la crisi sanitària del coronavirus però, durant tot el juliol, ofereix un servei de préstec a demanda: les persones que estiguin interessades en consultar llibres poden contactar-nos a través del correu biblioteca.icip@gencat.cat i se’ls comunicarà dia i hora per a la recollida dels documents.

Paral·lelament, els préstecs efectuats amb anterioritat al tancament de centre queden prorrogats automàticament fins al 15 de setembre. 

Consulteu el catàleg online i les darreres adquisicions.

Aquest mes de juny l’ICIP ha organitzat dues noves sessions del cicle Polarització i diàleg en societats democràtiques, en col·laboració amb el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma. Aquesta vegada, a causa de la crisi actual del coronavirus, els debats s’han programat en línia i s’han emès en directe a través del canal de YouTube, en anglès i en castellà simultàniament.

Les dues sessions d’aquest mes ha abordat el cas concret dels Estats Units, on la societat està altament polaritzada, i també les conseqüències de la crisi del coronavirus per a la cooperació global. 

– Debat “L’era Trump: polarització, populisme i COVID-19”

– Debat “COVID-19: amenaça o impuls per a la cooperació global?” (en anglès).

Agenda

Comença el cicle de debats "Pulsions de Llatinoamèrica"

Dia: 29 de juny de 2020, a les 17:00h.

Lloc: Emissió en directe a través del canal YouTube de l’ICIP

El cicle de debats en línia Pulsions de Llatinoamèrica, organitzat per l’ICIP i Casa Amèrica Catalunya, es tancarà el proper dilluns amb la sessió “Contra les violències, cultura transformadora”, en la qual intervindran Sabine Kurtenbach (Instituto de Estudios Latinoamericanos del GIGA), el raper i fundador d’Agroarte El Aka, i l’escriptor i periodista Santiago Gamboa. El debat vol posar de manifest les expressions de creativitat i la capacitat de resiliència de la societat llatinoamericana davant les múltiples cares de la violència que afecta la regió. 

El cicle Pulsions de Llatinoamèrica ha comptat amb quatre sessions dedicades a l’economia, l’explotació dels recursos naturals i la creixent influència de la religió. Podeu recuperar els debats íntegres al canal YouTube de l’ICIP. 

Publicacions

Desarme, desmovilización y reinserción. Teoría y práctica. Desmond Molloy

Els programes de desarmament, desmobilització i reinserció (DDR) han estat un component essencial de la construcció de pau en el postconflicte. Però a la pràctica aquests programes han generat més preguntes que respostes. Contribueixen realment a l’estabilització del postconflicte i a la reintegració dels excombatents? 

Desmond Molloy ha escrit un llibre essencial sobre un dels aspectes més importants del treball per a la pau: convertir rebels i soldats en ciutadans. A partir d’una àmplia experiència personal i de la seva investigació acadèmica, Molloy fa un repàs als èxits i fracassos de les múltiples campanyes de DDR en les quals ha treballat.

El llibre Desarme, desmovilización y reinserción. Teoría y práctica forma part de la col·lecció “Paz y seguridad” (ICIP i Bellaterra edicions). 

Col·leccions de llibres de l’ICIP

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.