ICIP e-Butlletí #118

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Divendres, 31 de juliol de 2020

Actualitat

Convocada la cuarta edición del Premio ICIP Constructores de Paz

El passat 1 de juliol va finalitzar el termini per presentar candidatures al Premi ICIP Constructors de Pau 2020, dotat amb 6.000 euros. La Junta de Govern de l’ICIP avaluarà les candidatures registrades i emetrà el seu veredicte el proper mes de setembre.

Paral·lelament, el proper 21 de setembre, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per la Pau, l’ICIP celebrarà al Parlament de Catalunya la cerimònia de lliurament del Premi ICIP 2019 al Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria (CFDA). La celebració, prevista inicialment pel passat mes d’abril, ha hagut de ser ajornada a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.

El Premi ICIP es convoca anualment i té per objectiu guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau. El guardó consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 6.000 euros. 

A causa de la crisi sanitària de la COVID19, i de les mesures decretades per combatre-la, la Junta de Govern de l’ICIP ha aprovat prorrogar els terminis d’execució i de justificació de tres convocatòries de subvencions, els quals finalitzaven aquest any 2020. La decisió respon a l’objectiu de garantir la viabilitat dels projectes subvencionats ja que, com a conseqüència de la pandèmia, les activitats dels grups o entitats beneficiaris dels ajuts s’han vist modificades, cancel·lades o bé posposades.

Es tracta de les convocatòries de subvencions per a treballs de recerca en l’àmbit de la pau (R-ICIP) corresponents als anys 2018-2019 i 2019-2020, i la convocatòria de subvencions per a projectes d’entitats sense afany de lucre destinats al foment de la pau corresponent a l’any 2019.

En el cas de la convocatòria R-ICIP 2018-2019, el termini d’execució de la subvenció s’ha prorrogat fins al 25 de setembre de 2020, i la justificació, fins al 25 de novembre de 2020. 

En el cas de la convocatòria R-ICIP 2019-2020, el termini d’execució de la subvenció s’ha prorrogat fins al 26 d’abril de 2021, i la justificació, fins al 28 de juny de 2021.

En el cas de la convocatòria a entitats 2019, el termini d’execució de la subvenció s’ha prorrogat fins al 10 de març de 2021, i la justificació, fins al 12 d’abril de 2021.

La Biblioteca del ICIP retoma el horario habitual

Durant el mes d’agost i, fins al proper dilluns 14 de setembre, la Biblioteca de l’ICIP es mantindrà tancada al públic i queda anul·lat en aquest període el servei de préstec de llibres a demanada. Alhora, els préstecs efectuats fins a l’actualitat queden prorrogats automàticament fins al mateix 14 de setembre. 

La crisi sanitària de la COVID-19 va obligar a tancar la Biblioteca el passat mes de març. La reobertura està planificada per al setembre s’efectuarà sempre i quan les mesures per garantir la salut pública ho permetin.

Mentrestant, us animem a consultar el catàleg online i les darreres adquisicions. La Biblioteca té un fons de prop de 9.000 volums relacionats amb la cultura de pau, la noviolència, la seguretat i l’anàlisi de conflictes.

L’ICIP vol posar en valor el compromís amb la pau de les comissionades i comissionats de la Comissió de la Veritat de Colòmbia, i del seu president Francisco de Roux, davant les desqualificacions rebudes els darrers dies per part de l’exministre de Defensa, Juan Carlos Pinzón Bueno. 

La Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia es va crear a partir dels Acords de Pau entre el govern colombià i les FARC com un mecanisme per conèixer la veritat dels fets ocorreguts en el marc del conflicte armat, contribuir a l’esclariment de les violacions i infraccions comeses durant aquest període fosc de Colòmbia i oferir una explicació àmplia de la complexitat del conflicte a tota la societat. 

L’ICIP, en la tasca de Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, col·labora amb els principis de la veritat, justícia, reparació i no repetició, i destaca el compromís de la Comissió i els seus membres amb la pau i la convivència a Colòmbia, així com reconeix la importància de les instàncies de la justícia transicional per a una pau estable i sostenible al país.

Publicacions

L’ICIP ha traduït a l’anglès l’informe Seguridad feminista. Aportaciones conceptuales y desarrollo actual, elaborat per Pamela Urrutia, Ana Villellas y María Villellas, de l’Escola de Cultura de Pau. 

L’informe ofereix una perspectiva sobre l’evolució i les principals contribucions dels estudis feministes de seguretat. A partir d’una revisió bibliogràfica es referencien nombroses publicacions recents, rellevants en l’agenda de gènere, pau i seguretat.  

La publicació s’emmarca en la nova línia de treball de l’ICIP “Alternatives de seguretat”. 

Consulta la versió en anglès i en castellà.

memoria2019

Tal com estableix la llei de creació de l’ICIP, i en un exercici de transparència i rendició de comptes, s’ha publicat l’Informe Anual d’Activitats – Memòria ICIP 2019, que recull la tasca desenvolupada al llarg del darrer any. 

L’activitat s’estructura en les quatre àrees de treball de la institució: Memòria, convivència i reconciliació; Violències fora de contextos bèl·lics; Diàleg social i política; i Alternatives de seguretat. L’informe també inclou un annex econòmic amb la liquidació de pressupost de l’exercici. 

La memòria anual està disponible en català i castellà al web de l’ICIP i properament es publicarà també en anglès, les tres llengües vehiculars de la institució. En compliment de la llei, l’informe es presentarà a la Comissió d’Acció Exterior del Parlament de Catalunya. 

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.