ICIP e-Butlletí #119

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Dimecres, 30 de setembre de 2020

Actualitat

Coincidint amb el Dia Internacional per la Pau, el passat 21 de setembre, l’ICIP va lliurar en un acte al Parlament de Catalunya el Premi ICIP Constructors de Pau 2019 al Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria (CFDA), guardonat “per la seva determinació i coratge en la denúncia de les desaparicions forçades a Algèria, la lluita contra la impunitat i la contribució per assolir una transició pacífica al país”. 

En nom del col·lectiu va rebre el guardó la fundadora i actual directora de l’organització premiada, Nassera Dutour, mare de l’Amine, desaparegut el 1997 quan tenia 21 anys, per causes que avui en dia encara no s’han esclarit. La cerimònia va ser presidida pel president del Parlament, Roger Torrent, i va comptar amb les intervencions del president de l’ICIP, Xavier Masllorens, i el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, que va glossar l’entitat premiada.

Abierta la convocatoria del V Concurso ICIP de Hip-hop por la Paz

Un any més l’ICIP ha obert la convocatòria del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, que arriba ja a la cinquena edició i que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau.

Com en les anteriors edicions, el concurs té dues modalitats:

– Modalitat 1: s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya.

– Modalitat 2: s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya. 

En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones, composar una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i fer una gravació en vídeo de la seva interpretació, d’un màxim de 4 minuts de durada. La lletra de les cançons ha d’estar relacionada amb la convivència en els espais urbans o escolars; la crítica de la violència; la denúncia de violacions de drets humans; la solidaritat amb persones atrapades o que fugen de conflictes armats; o el paper dels joves en la construcció de pau. 

La convocatòria està oberta fins a l’1 de febrer de 2021. 

Més informació

L’ICIP ha obert una convocatòria per a la realització d’un informe sobre el potencial de las diàspores en l’àmbit de la construcció de memòria, diàleg i reconciliació. L’objectiu del treball és resumir la informació existent a través d’una revisió bibliogràfica, de fonts diverses, que permeti conèixer l’estat de la qüestió i les aportacions conceptuals sobre el paper de les diàspores en la construcció de memòria i en processos de diàleg i reconciliació, i identificar actors amb experiència en aquest àmbit.

El projecte forma part del programa de treball “Memòria, convivència i reconciliació”. Les persones interessades en participar a la convocatòria poden presentar la proposta de treball, el currículum i el pressupost fins al proper divendres 9 d’octubre mitjançant un correu electrònic a l’atenció de Maria Fanlo: mfanlo.icip@gencat.cat

La proposta que assoleixi una millor valoració serà l’adjudicatària del contracte, sense perjudici que l’ICIP pugui deixar la contractació deserta, si cap de les ofertes presentades assoleix la qualitat mínima exigida.

Més informació

L’ICIP ha obert una nova convocatòria de subvencions per a treballs de recerca en l’àmbit de la pau (R-ÍCIP 2020) amb un pressupost global de 60.000 euros.

Aquests ajuts, que gestiona l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), van destinats a equips investigadors d’universitats del sistema universitari català o els centres públics o privats de Catalunya sense finalitat de lucre, que tinguin com a una de les seves activitats principals la recerca. 

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el divendres 9 d’octubre de 2020.

Més informació

The ICIP Library is open on scheduled appointment

La Biblioteca de l’ICIP continua ampliant el seu fons amb l’adquisició de nous llibres, la majoria dels quals estan disponibles en préstec. La Biblioteca està situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta de Barcelona, i és un centre especialitzat en temes de cultura de pau, seguretat i conflictes de referència en aquest àmbit a Catalunya. 

La Biblioteca disposa prop de 9.000 volums i dóna suport a l’ICIP i a persones investigadores i expertes en el camp de la pau. El centre està en contacte permanent amb institucions i centres similars d’arreu del món. Forma part de la xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i està integrada al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC). 

Des d’aquest mes de setembre la Biblioteca està oberta els dilluns, dimecres i divendres de 9.00 a 14.00h. 

Consulta’n el catàleg.

Publicacions

A Henry David Thoreau se’l considera un dels pares fundadors de la literatura nord-americana, profeta de l’ecologia i l’ètica ambiental, i inventor de la desobediència civil. Intel·lectual original i pioner, el seu pensament abraça temes i preocupacions que han anat adquirint importància molts anys després de la seva mort. 

Un personatge fascinant que ja forma part dels autors publicats a la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”, coeditada per l’ICIP i Angle Editorial. El llibre Thoreau. Biografia essencial, escrit pel professor Antonio Casado i amb pròleg de Ramon Alcoberro, ha estat traduït ara al català. Ja està a la venda a les llibreries i també el trobareu en préstec a la Biblioteca de l’ICIP.

També podeu recuperar en vídeo la presentació del llibre que va tenir lloc el passat 17 de setembre a la llibreria Documenta de Barcelona amb presència de l’autor i del prologuista.

Polarització i diàleg en societats democràtiques és un resum de les quatre primeres sessions del cicle de conferències que porta el mateix nom i que l’ICIP ha organitzat aquest any juntament amb el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma. S’hi aborden els casos del Regne Unit, Itàlia, els Estats Units i el món postpandèmia.

El cicle té continuïtat aquesta tardor amb dues sessions dedicades a la polarització política i social a Catalunya i les eines per a promoure el diàleg. La primera d’aquestes sessions va tenir lloc el passat 22 de setembre (podeu recuperar el debat al canal de YouTube de l’ICIP).

La segona sessió, amb el títol “Condicions per al diàleg social i polític”, se celebrarà el proper 14 d’octubre i comptarà amb les intervencions de Daniel Innerarity, catedràtic de Filosofia Política; Esther Vera, directora del diari ARA; Ignacio Sánchez-Cuenca, professor de Ciències Polítiques; i Santiago Muñoz Machado, jurista. 

memoriaang

Ja està disponible també en anglès l’informe anual d’activitats corresponent a l’any 2019.

L’ICIP Activity Report 2019 conté la tasca desenvolupada per l’ICIP en el darrer any en cadascuna de les línies de treball, en un exercici de transparència i de rendició de comptes, en compliment de la llei de creació de l’Institut. L’informe també està disponible al web de l’ICIP en català i castellà. 

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.