ICIP e-Butlletí #120

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Divendres, 30 d’octubre de 2020

Actualitat

Una majoria de la població considera positiva la convivència a Catalunya, però la polarització ha obert ferides

Aquest mes d’octubre l’ICIP ha presentat l’Enquesta ICIP 2020 “Convivència i polarització a Catalunya”, una mostra coordinada per la politòloga Berta Barbet, amb l’objectiu d’avaluar la percepció de la convivència a Catalunya i les dinàmiques de polarització, accentuades amb el conflicte territorial actual. Es tracta de la primera enquesta que es fa a Catalunya que analitza la polarització emocional de la ciutadania. 

Els resultats de l’enquesta constaten que la majoria de la població valora positivament el nivell de convivència a Catalunya, si bé la polarització ha obert ferides a la societat. Si bé, segons es desprèn de la mostra no es pot parlar d’una fractura social a Catalunya en el sentit de dues comunitats que no interaccionen, hi ha un nombre important de persones que s’han sentit agredides, sobretot per les institucions, o que senten amenaçada la seva forma de vida o cultura en relació al conflicte territorial.

Abierta la convocatoria del V Concurso ICIP de Hip-hop por la Paz

Un any més l’ICIP ha obert la convocatòria del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, que arriba ja a la cinquena edició i que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau.

Com en les anteriors edicions, el concurs té dues modalitats:

– Modalitat 1: s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya.
– Modalitat 2: s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya. 

En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones, composar una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i fer una gravació en vídeo de la seva interpretació, d’un màxim de 4 minuts de durada. 

La convocatòria estarà oberta fins a l’1 de febrer de 2021. 

Més informació

Videoclip enregistrat com a premi del IV Concurs de Hip-hop per la Pau (Modalitat 1)

Fins al proper 10 de novembre està oberta la convocatòria del Premi ICIP Alfons Banda 2020, que té per objectiu recompensar els treballs de recerca de l’alumnat de segon cicle d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i d’educació postobligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior) centrats en la construcció de la cultura de pau, la vulneració o defensa dels drets humans i l’ús de la noviolència com a eina de transformació social.  S’atorgaran dos premis que seran recompensats amb 750 euros cadascun. 

El Premi ICIP Alfons Banda va néixer el 2017 i forma part dels Premis a la Recerca Jove que convoca l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb l’objectiu de fomentar l’esperit científic del jovent.

Coincidint amb la convocatòria del premi, l’ICIP ha fet públic aquest vídeo que reviu la figura i llegat d’Alfons Banda, exvicepresident i impulsor de l’ICIP. 

Més informació

New items at the ICIP Library

Per tal d’adaptar-se al nou context derivat de la propagació de la Covid, la Biblioteca de l’ICIP ofereix novament el servei de préstec a demanda: les persones que hi estiguin interessades poden contactar-nos a través del correu biblioteca.icip@gencat.cat o el telèfon 93 554 42 79 i se’ls comunicarà dia i hora de la recollida dels documents.

D’aquesta manera, el centre queda tancat al públic i només obrirà a partir de la concertació d’una cita prèvia. Per a la renovació de préstecs cal posar-se en contacte amb la Biblioteca a través dels canals indicats. Per a la devolució, es poden deixar els documents, degudament identificats, a la consergeria de l’edifici.

Més informació

El Comitè Noruec Nobel ha atorgat aquest mes d’octubre el Premi Nobel de la Pau 2020 a l’organització humanitària World Food Programme (WFP), de Nacions Unides, pel seu esforç en combatre la fam al món i la seva contribució en millorar les condicions per a la pau en zones de conflicte i prevenir l’ús de la fam com a arma de guerra.

És un reconeixement valuós que situa la lluita contra la fam en l’agenda internacional, una qüestió primordial ja que la falta d’accés a l’alimentació continua sent avui en dia una de les xacres de la humanitat, que afecta milions de persones. És important recordar que no hi ha fam al món per mancança d’aliments, sinó perquè la seva producció i distribució no està garantida per al conjunt de la població. Aquest premi també ens recorda el perillós vincle que existeix entre les guerres i la fam: els conflictes armats causen fam, alhora que la fam causa conflictes armats.

Agenda

Dies: Del 2 al 6 de novembre de 2020

L’ICIP participa enguany en aquest fòrum internacional que celebra anualment la Geneva Peacebuilding Platform. Enguany el fòrum serà virtual i la temàtica central serà la recuperació de la confiança i el restabliment de la cooperació internacional a partir de la crisi de la Covid19.

La trobada consta de sessions en línia i d’una part de continguts digitals (vídeos, podcasts i altres formats). És en aquest darrer espai en el qual l’ICIP presentarà el vídeo Narratives without borders: Memory and truth from Colombian women in the diaspora, produït juntament amb Swisspeace. El document posa de manifest el treball que tant l’ICIP com el Swisspeace porten a terme amb la diàspora colombiana a Europa, específicament amb dones, i amb els processos de memòria i veritat en el postconflicte.

La presentació del vídeo tindrà lloc el dilluns 2 de novembre i posteriorment estarà disponible al canal de YouTube de l’ICIP.

iberoweb

Dies: Del 3 al 13 de novembre de 2020

En el marc del 4rt Congrés de Construcció de Pau amb Perspectiva de Gènere, una iniciativa de la Universidad Iberoamericana de Ciutat de Mèxic (IBERO), l’ICIP organitza la sessió “Mujeres, seguridad y mediación en América Latina: propuestas alternativas para la construcción de paz”, que tindrà lloc el dijous 5 de novembre, a les 15:00 hora catalana, i que vol ser un espai de reflexió sobre la seguretat des del feminisme en contextos de violència i conflictivitat, tant des d’un punt de vista teòric, com pràctic.

La taula, moderada per la responsable del programa “Alternatives de seguretat” de l’ICIP, Sandra Martínez, està coorganitzada amb CIASE (Corporación de Investigación y Acción Social y Económica), el CINEP/PPP (Centro de Investigación y Educación Popular), JASS Mesoamérica i Serapaz. 

La sessió es podrà seguir en línia mitjançant el canal de YouTube de Gènere i Inclusió IBERO. També hi haurà traducció simultània de l’espanyol a l’anglès previ registre a la plataforma zoom

ciclewilpf

Dies: Divendres 6, 13 i 20 de novembre de 2020

Han passat 20 anys des de l’adopció de la resolució 1325 de les Nacions Unides sobre Dones, Pau i Seguretat. En aquests anys s’ha conformat un moviment internacional de dones que han fet una feina important d’incidència en l’àmbit multilateral, regional i nacional per aconseguir avenços significatius en el reconeixement de les dones com a actors de pau, en la prevenció de les violències i en la seva participació en els processos de negociació per posar fi als conflictes armats. 

Amb tot, la integració de la igualtat de gènere en l’àmbit de la pau i la seguretat internacional enfronta encara desafiaments importants. Per fer balanç de l’Agenda i identificar els reptes per a una pau feminista, l’ICIP coorganitza el cicle de debats en línia 20 anys de l’Agenda de Dones, Pau i Seguretat.

Més informació 

ccdd

Dia: 9 de novembre de 2020, a les 12:30h

En el marc el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, en el qual col·labora l’ICIP, tindrà lloc la trobada virtual Defensors i defensores de drets humans davant la pandèmia: amenaces, reptes i resistències, que pretén generar un espai d’anàlisis, reflexió col·lectiva i de posada en comú de reivindicacions, propostes i reptes entre defensors i defensores de drets humans, especialistes, entitats i institucions, que treballen per la defensa dels drets humans, a escala global i local.

La sessió comptarà amb la participació de Mary Lawlor, Relatora Especial de les Nacions Unides sobre la situació dels defensors i defensores dels drets humans, i amb les intervencions de testimonis de defensors, entitats i institucions. 

Properament es publicarà el programa complet de la jornada i l’enllaç online per seguir-la. 

taula.jpg_1778143064

Dies: Dimecres 11, 18 i 25 de novembre de 2020

El novembre de 2020 es commemoren els 25 anys dels Acords de Pau de Dayton que van posar fi a la guerra de Bòsnia (1992-1995), la principal massacre produïda a Europa des de la Segona Guerra Mundial. La signatura va suposar la fi de les hostilitats però els Acords van propiciar una separació ètnica i fortes escletxes socials que es mantenen avui en dia.  

L’ICIP, amb la col·laboració de Clack Audiovisual i el CIDOB, proposa un cicle de diàlegs de tres sessions per reflexionar sobre la situació actual en aquest país dels Balcans, el grau de compliment dels Acords de Pau, el procés de reconciliació i les iniciatives i estratègies per a fomentar la construcció de pau.

Properament publicarem el programa del cicle al web de l’ICIP.

Publicacions

Aquest mes d’octubre l’ICIP ha publicat la traducció al castellà i a l’anglès del resum de les quatre primeres sessions del cicle de conferències “Polarització i diàleg en societats democràtiques”, coorganitzat al llarg d’aquest any 2020 juntament amb el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma. S’hi aborden els casos del Regne Unit, Itàlia, els Estats Units i el món postpandèmia.

Podeu recuperar les sessions del cicle en vídeo al canal YouTube de l’ICIP, en aquest enllaç.

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.