ICIP e-Butlletí #121

“La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l’esforç de conquerir-la”

Miquel Martí i Pol

Divendres, 27 de novembre de 2020

Actualitat

L’activista congolesa Julienne Lusenge, Premi ICIP Constructors de Pau 2020

La Junta de Govern de l’ICIP ha atorgat el Premi ICIP Constructors de Pau 2020 a l’activista pels drets humans, la pau i la seguretat a la República Democràtica del Congo Julienne Lusenge, per la seva tasca de “prevenció i reducció de la violència sexual i de gènere, i per l’enfortiment de la participació de les dones en la construcció de pau” al país africà.

Lusenge és fundadora i actual presidenta de l’organització SOFEPADI (Female Solidarity for Integrated Peace and Development), que proporciona atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere, i directora executiva de Fund for Congolese Women, entitat que ofereix suport financer i tècnic per a l’empoderament de les dones i les nenes congoleses, per tal de situar-les com a agents de canvi en el sí de les seves famílies i comunitats. És també fundadora de l’hospital Karibuni Wa Mama, a la localitat de Bunia, des d’on s’atenen dones supervivents de violència sexual i els seus fills i filles. Fins a l’actualitat, l’hospital ha atès més de 7.000 supervivents.

Abierta la convocatoria del V Concurso ICIP de Hip-hop por la Paz

Un any més l’ICIP ha obert la convocatòria del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, que arriba ja a la cinquena edició i que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau.

Com en les anteriors edicions, el concurs té dues modalitats:

– Modalitat 1: s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya.
– Modalitat 2: s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya. 

En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones, composar una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i fer una gravació en vídeo de la seva interpretació, d’un màxim de 4 minuts de durada. 

La convocatòria estarà oberta fins a l’1 de febrer de 2021. 

Més informació

Videoclip enregistrat com a premi del IV Concurs de Hip-hop per la Pau (Modalitat 1)

Aquest mes de novembre s’ha publicat la resolució definitiva de la convocatòria 2020 de subvencions per a projectes d’entitats sense afany de lucre destinats al foment de la pau. Aquesta línia d’ajuts, per import global de 60.000 euros, es convoca anualment a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). 

La resolució acordar atorgar la subvenció a la Fundació Privada Universitat Internacional de la Pau, l’Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació, l’Associació Azahara, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Red de Solidaridad para la Transformación Social. 

Subvencions, beques i premis de l’ICIP

Ja estan disponibles, al canal de YouTube de l’ICIP, els vídeos íntegres dels cicles de debats que l’ICIP ha organitzat aquest mes de novembre en format virtual. 

D’una banda, el cicle “20 anys de l’Agenda de Dones, Pau i Seguretat” consta de tres sessions, disponibles en castellà i anglès, en què es fa balanç dels 20 anys de l’agenda de Nacions Unides i els reptes pendents en qüestions com la participació de les dones en els processos de pau o la perspectiva d’una seguretat feminista. 

D’altra banda, el cicle “Els Acords de Dayton, 25 anys després” consta també de tres sessions, disponibles en català, en les quals diverses veus expertes, també de Sarajevo, analitzen la situació actual a Bòsnia, les perspectives per una reconciliació i per la construcció de pau al país. En aquest cas hi ha disponibles els vídeos íntegres de cada sessió i també un breu resum de cadascuna. 

Per últim, en el marc del projecte de treball de l’ICIP amb l’exili colombià, s’han publicat dos vídeos nous: “Nuestra verdad tiene futuro” i “Narratives without borders: Memory and truth from Colombian women in the diaspora“.

La Biblioteca de l’ICIP continua ampliant el fons malgrat que el centre està tancament al públic a causa de les mesures sanitàries actuals. Us oferim, doncs, les novetats arribades aquest mes i disponibles a través del servei actual de préstec a demanda. Les persones interessades en consultar algun material de la Biblioteca poden contactar-nos a través del correu biblioteca@icip.cat o el telèfon 93 554 42 79 i se’ls comunicarà dia i hora de la recollida dels documents.

D’aquesta manera, el centre queda tancat al públic i només obre a partir de la concertació d’una cita prèvia. Per a la renovació de préstecs cal posar-se en contacte amb la Biblioteca a través dels canals indicats. Per a la devolució, es poden deixar els documents, degudament identificats, a la consergeria de l’edifici.

Agenda

Dia: divendres 27 de novembre de 2020

L’ICIP participa un any més a les jornades anuals d’AIPAZ, la xarxa d’organitzacions i centres relacionats amb la investigació per la pau de la qual n’és membre.

Enguany, les jornades tenen lloc en format virtual i se centren en els reptes que té la investigació per la pau en l’actualitat i de cara al futur. La participació de l’ICIP és en tres taules de debat: el president de la institució, Xavier Masllorens, participa a la sessió dedicada a la seguretat; el responsable del programa “Diàleg social i polític”, Pablo Aguiar, oferirà una xerrada sobre polarització i convivència a Catalunya; i les responsables del programa “Memòria, convivència i reconciliació”, Maria Fanlo i Sílvia Plana, presentaran el projecte de treball que l’ICIP porta a terme amb la diàspora colombiana en el marc del conveni de col·laboració amb la Comisión de la Verdad de Colòmbia.

Visita l'exposició

Dies: fins al 28 de gener de 2021

Lloc: Parc de les Morisques, Sant Quirze del Vallès.

L’exposició “Món-tanca”, creada pel col·lectiu Enmedio i produïda per l’ICIP, es presenta com una reflexió sobre la lògica dels murs i les fronteres, i explora les maneres creatives per subvertir la separació i l’estigmatització que s’estan duent a terme a diferents països.

El projecte consisteix en l’edició de sis diaris que es combinen entre si per compondre una mostra fotogràfica. Quan es despleguen les publicacions, per una banda es configuren sis fotografies de grans dimensions i per l’altra, un pòster amb exemples de les accions dutes a terme pels col·lectius d’art i activistes No Mad MakersPeng!The Electronic Disturbance TheatreCenter for Political BeautyThe Bil’in Friends of Freedom and Justice i el Taller d’Acció Fotogràfica d’Enmedio.

Dies: fins al 30 de novembre de 2020

Lloc: Passeig de l’Església, Begues

En motiu dels actes de celebració del Dia per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, aquesta setmana s’ha instal·lat a Begues l’exposició produïda per l’ICIP “Paraules descalces. Dones fent pau”. Creada pel fotògraf Dani Lagartofernánez, la mostra recull retrats de tretze dones que treballen activament per l’assoliment de la pau al Pròxim Orient. Són dones israelianes i palestines que dediquen la seva vida i els seus esforços a aconseguir la fi del conflicte i el respecte dels drets humans.

Subscriu-te ara al butlletí de l'ICIP

Estigues al dia de totes les novetats de l’ICIP: 

notícies, publicacions, agenda, subvencions i molt més.