ICIP e-Butlletí #122

Desembre 2020

Publicacions

Dins la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia”, l’ICIP ha publicat el títol Polarització. Una mirada a la dinàmica del pensament “nosaltres contra ells”, del filòsof Bart Brandsma. És un text pràctic que tracta sobre les dinàmiques que causen la polarització i els rols que juguen els diferents actors, i alhora ofereix eines i estratègies per gestionar aquest fenomen, en augment els darrers temps, i incentivar la despolarització. 

El llibre, coeditat amb Líniazero, ha estat traduït de l’anglès al català i al castellà, i està disponible al web de l’ICIP en format pdf i ePub. 

Descarrega la versió en català del llibre.
Descarrga la versió en castellà del llibre.

La politòloga Berta Bartet analitza en aquest informe les dades de l’Enquesta ICIP 2020 sobre convivència i polarització a Catalunya, coordinada per ella mateixa i publicada el passat mes d’octubre. L’enquesta constata que la majoria de la població catalana considera positiva la convivència, si bé la creixent polarització política i social ha obert ferides. Segons dades de la mostra, una quarta part de la població no sent ni empatia ni confiança vers qui pensa diferent, i gairebé la meitat s’ha sentit agredida per una institució arran del conflicte territorial.
L’Informe ICIP Enquesta sobre polarització i convivència a Catalunya 2020 ha estat publicat en catalàcastellà i anglès, en format pdf, en el marc de la línia de treball “Diàleg social i polític”. 

Consulta també l’Enquesta ICIP 2020.

Actualitat

L’ICIP ha obert aquest mes de desembre dues convocatòries de contractes de serveis. 
La primera convocatòria és per a la documentació d’experiències d’espais per a l’anàlisi crítica i la sensibilització en construcció de pau. Concretament, l’objecte de la contractació és la realització de documents descriptius sobre museus de la pau, hotel d’entitats i centres i espais de pensament crític sobre pau, violència i justícia global, a nivell internacional. El termini de presentació de propostes està obert fins al proper 30 de gener de 2021. 
La segona convocatòria és per a la conceptualització, elaboració de continguts i disseny d’una exposició itinerant relacionada amb l’àrea de treball “Violències fora de contextos bèl·lics”. En aquest cas, el termini de presentació de propostes finalitza el proper 15 de febrer de 2021.

Aquest mes de desembre ha sortit publicada la resolució definitiva de la convocatòria 2020 de subvencions per a treballs de recerca en l’àmbit de la pau (R-ICIP). Aquesta línia d’ajuts, per import global de 60.000 euros, es convoca anualment a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitarisi de Recerca (AGAUR).

En aquesta ocasió s’han concedit ajuts a les universitats Ramon Llull, de Vic, Autònoma de Barcelona, de Girona, Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona, per treballs relacionats amb la prevenció de l’extremisme violent, l’anàlisi de les comissions de la veritat, la polarització política i afectiva o la reincidència d’excombatents a Colòmbia. 

Fins al proper 1 de febrer continua oberta la convocatòria del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, que enguany arriba a la cinquena edició i que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau.

Com en les anteriors edicions, el concurs té dues modalitats:

– Modalitat 1: s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya.
– Modalitat 2: s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya. 

En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones, composar una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i fer una gravació en vídeo de la seva interpretació, d’un màxim de 4 minuts de durada. 

Videoclip enregistrat com a premi del IV Concurs de Hip-hop per la Pau (Modalitat 1)

El diàleg “Veus de Dones per la Pau”, coorganitzat per l’ICIP i l’equip de Cultura i Conflicte el passat dijous 17 de desembre, està disponible de manera íntegre en català i en anglès al canal YouTube de l’ICIP. 

La sessió va comptar amb els testimonis de quatre dones que han viscut en contextos de conflicte: Ajna Jusić i Meliha Merdžić, de Bòsnia i Hercegovina, Helga Flamtermesky, de Colòmbia, i Nour Salameh, de Síria. El diàleg, moderat per la investigadora de l’Escola de Cultura de Pau, Urrutia, va posar sobre la taula les experiències de resistència i resiliència, i la lluita per la veritat i la memòria, i els reptes per a la reconciliació en el postconflicte.

Canal YouTube de l’ICIP

Agenda

Dia: divendres 8 de gener de 2021, a les 17:30 hores
Lloc: sessió online

Transparentes. Historias del exilio colombiano és una novel·la gràfica de Javier de Isusi que recull històries de persones que s’han hagut d’exiliar de Colòmbia a causa del conflicte armat que durant més de quatre dècades ha afectat el país. El llibre és fruit del treball d’escolta de les víctimes a l’exili que realitza la Comissió de la Veritat de Colòmbia amb el suport de l’ICIP, que actua com a Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa. 

La presentació de la novel·la, amb participació de l’autor, tindrà lloc el divendres 8 de gener de manera online a través del canal de YouTube i de la pàgina de Facebook del node del País Basc de suport a la Comissió de la Veritat. L’acte tindrà lloc a les 17:30 hora de Barcelona (11:30 hora de Colòmbia).

Dies: fins al 28 de gener de 2021
Lloc: Parc de les Morisques, Sant Quirze del Vallès.

L’exposició “Món-tanca”, creada pel col·lectiu Enmedio i produïda per l’ICIP, es presenta com una reflexió sobre la lògica dels murs i les fronteres, i explora les maneres creatives per subvertir la separació i l’estigmatització que s’estan duent a terme a diferents països.

El projecte consisteix en l’edició de sis diaris que es combinen entre si per compondre una mostra fotogràfica. Quan es despleguen les publicacions, per una banda es configuren sis fotografies de grans dimensions i per l’altra, un pòster amb exemples de les accions dutes a terme pels col·lectius d’art i activistes No Mad MakersPeng!The Electronic Disturbance TheatreCenter for Political BeautyThe Bil’in Friends of Freedom and Justice i el Taller d’Acció Fotogràfica d’Enmedio.

Avís legal: D’acord amb l’article 17.1 de la Llei 19/2014, la ©Generalitat de Catalunya permet la reutilització dels continguts i de les dades sempre que se’n citi la font i la data d’actualització i que no es desnaturalitzi la informació (article 8 de la Llei 37/2007) i també que no es contradigui amb una llicència específica.

Donar-se de baixa de la subscripció del butlletí.

ISSN 2013-5777