L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia han signat aquest dimarts 7 de maig a Bogotà el conveni de col·laboració que atorga a l’ICIP el rol de Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa. L’objectiu de la col·laboració és facilitar el treball de la Comissió de la Veritat amb les víctimes residents a Europa, en el marc de la implementació de l’Acord de Pau de 2016.
A partir d’aquest conveni, l’ICIP oferirà suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió de la Veritat a Europa, coordinarà els grups de treball establerts a diferents països europeus (nodes) i oferirà suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili, que ha de permetre documentar casos i contribuir a l’esclariment de la veritat, la justícia i la no repetició dels fets.
Per dur a terme aquest procés, l’ICIP va organitzar el passat mes de febrer a Barcelona la primera formació d’un grup de persones encarregades de realitzar les entrevistes a víctimes a l’exili. La sessió va reunir quaranta participants de deu països, amb experiència amb el treball amb víctimes del conflicte armat colombià.
Si bé l’ICIP i la Comissió de la Veritat treballen en col·laboració des de fa mesos, la signatura del conveni ha tingut lloc aquest dimarts a Bogotà i ha comptat amb la presència del president i el director de l’ICIP, Xavier Masllorens i Kristian Herbolzheimer respectivament, i el secretari general de la Comissió de la Veritat de Colòmbia, Mauricio Katz. “Hi ha països on les víctimes estan molt organitzades, en altres no tant. Però estem treballant bé en temes de sanació psicosocial, empoderament femení, de dignificació de víctimes, entre d’altres. I ara ho seguirem fent amb el suport de la Comissió. Les víctimes de l’exili volen ser escoltades perquè realment creuen que aquest és un pas important per a la reconciliació al país”, va assegurar Xavier Masllorens, president de l’ICIP.
Mandat innovador i sense precedents
La Comissió de la Veritat de Colòmbia té un mandat innovador sense precedents en altres comissions de la veritat, que implica apropar-se a les desenes de milers de persones que van haver de sortir del país durant les cinc dècades de conflicte armat, i que van buscar noves opcions de vida, en el continent americà i a Europa principalment. En aquest any 2019, el propòsit és documentar un miler de víctimes a Europa.
El mandat de la Comissió preveu un procés participatiu amb les pròpies víctimes, per propiciar la seva sanació psicosocial i la convivència entre víctimes de diferents actors armats. Per aquest treball és fonamental el suport d’organitzacions socials i institucionals dels països europeus on resideixen aquestes persones.
A Europa, per portar a terme el mandat de la Comissió de la Veritat, s’han format grups de treball (nodes) a Catalunya, França. Bèlgica, Alemanya, Suïssa, Suècia, Irlanda i el Regne Unit. Està prevista la creació d’altres nodes addicionals.

Compartir