En profunditat

Introducció

La conferència de revisió del Tractat Antimines i l'agenda de desarmament

Desarmament

Dediquem el primer monogràfic de la revista Per la Pau a l'agenda de desarmament i de limitació d'armaments, aprofitant la segona conferència de revisió del tractat antimines que té lloc al mes de novembre a la ciutat de Cartagena, a Colòmbia. Comencem, doncs, introduint el tema d'una forma general i valorant-ne la importància del terreny nuclear respecte a les armes petites i lleugeres, amb l'article de Rafael Grasa. Tot seguit, Maria Josep Parés ens presenta els objectius i els reptes de la Conferència de Cartagena, reflexionant, entre d'altres coses, sobre l'elecció de Colòmbia com a seu de la Conferència.

Després de la signatura i ratificació d'un tractat, els objectius de les coalicions internacionals s'expandeixen. D'una banda, necessiten assegurar-se que el tractat es durà a la pràctica d'una forma efectiva (que els estats el finançaran i que el treball en el terreny es portarà a terme, moltes vegades directament per part de les ONG membres de la coalició). D'una altra, han de continuar fent campanya per les temes que no han estat inclosos en la darrera versió del text. En aquest sentit, Javier Alcalde analitza dos instruments relacionats amb el tractat antimines: el Landmine Monitor i l'Escriptura de Compromís de la Crida de Ginebra. Posteriorment, Tica Font explora possibles escletxes del recent tractat sobre les bombes de dispersió. Finalment, Jordi Armadans fa una panoràmica del que han estat les campanyes de desarmament durant els darrers 20 anys, tant pel que fa al context internacional com també a casa nostra.

Per complementar aquest monogràfic, incloem una entrevista amb Doug Weir, coordinador de la xarxa internacional contra les armes d'urani empobrit. Es tracta d'una iniciativa que vol aprendre d'altres èxits de la societat civil internacional, com les companyes contra les mines i contra les bombes de dispersió.