En profunditat

Per saber-ne més

Per saber-ne més

Materials elaborats per: Eugènia Riera, Léonie van Tongeren i Paola Aramayo.

De la gran quantitat d'informació que es pot trobar a la xarxa sobre els atemptats de l'11-S i les seves conseqüències, hem seleccionat algunes de les pàgines webs més destacades, que inclouen mapes interactius amb cronologies i vídeos dels atacs, el relat de testimonis directes, material acadèmic i periodístic rellevant.

9/11 Attacks. 102 minutes that changed America: en aquesta pàgina de History Channel hi trobareu una galeria de fotografies i vídeos, així com algunes de les emissions radiofòniques d'aquell dia als Estats Units en el moment dels fets. També destaquem aquest mapa interactiu, que mostra amb imatges de vídeo-aficionats com es van veure i viure els atacs des de diferents punts de Manhattan:

Manhattan

September 11: 102 Minutes: En aquesta pàgina interactiva del diari The New York Times hi trobareu una cronologia dels atemptats, minut a minut, amb gràfics i relats del que passava en cada pis de les Torres Bessones. Estan comptabilitzades, per exemple, les trucades que es van fer des de cadascun dels pisos de l'edifici.

Inside 9/11: Web del National Geographic Channel que inclou més de 50 entrevistes en vídeo a analistes, periodistes, familiars de víctimes, responsables polítics en matèria antiterrorista i dels serveis d'intel·ligència, entre els quals l'exdirector de la CIA i exsecretari de Defensa dels Estats Units, Robert Gates, o el coordinador de la lluita antiterrorista del departament d'Estat nord-americà, Cofer Black.

The September 11 Digital Archive: Aquest arxiu digital conté més de 15.000 imatges, 40.000 històries de testimonis dels atacs i més de 1.500 emails enviats aquell dia. També hi trobareu vídeos, entrevistes, informacions periodístiques i documents oficials en relació amb els atacs.

September 11 News Archives: Semblant al web anterior, en aquest podreu trobar un complet arxiu d'imatges i d'històries de l'abans, el durant i el després dels atacs, una cronologia dels principals esdeveniments, diversos articles en diaris i revistes, discursos i reaccions dels líders mundials, llibres i vídeos, així com un conjunt de dades i estadístiques.

9/11 Commission: Web oficial de la Comissió d'Investigació de l'11-S (National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States), creada el novembre del 2002 pel Congrés dels Estats Units. Podeu consultar-hi l'informe final de la Comissió en pdf: 9/11 Commission Report, que conclou principalment que els atacs s'haurien pogut prevenir amb una millor actuació i coordinació de la CIA i de l'FBI. Les conclusions de l'informe han estat molt criticades per diverses organitzacions, agrupades en el Moviment per la Veritat de l'11-S (9/11 Truth Movement), que acusa els Estats Units d'estar darrere dels atemptats.

Web de la Biblioteca del Congrés dels EUA: Aquesta pàgina, inaugurada el 2001, conté totes les lleis i resolucions aprovades pel Congrés nord-americà després de l'11-S. Entre aquestes hi ha la polèmica Patriot Act, promulgada quinze dies després dels atacs i que dota de més poder les agències de seguretat dels Estats Units. La llei ha estat molt criticada per organitzacions de drets humans perquè consideren que ha permès violar les llibertats civils en nom de la seguretat.

World Trade Centre Cams: Aquest web fa servir webcams, arxius i vistes àrees per mostrar la reconstrucció del World Trade Centre i d'altres esforços de recuperació a Nova York. També ofereix informació sobre el memorial i el museu de l'11-S.

Voices of September 11: Web d'una ONG independent que ofereix informació, serveis de suport i esdeveniments anuals commemoratius per a famílies de l'11-S, treballadors que van participar en els rescats, així com supervivents. Recorda les vides i les històries de l'11-S i ofereix informació sobre recursos per a les famílies supervivents, programes de reconstrucció i projectes de memòria. També mostra entrevistes, fotos i cròniques de primera mà de treballadors que van participar en els rescats i de supervivents a Nova York, Shanksville i Washington.

Documentals i entrevistes

En els últims deu anys han sortit a la llum centenars de documentals sobre els fets de l'11-S i les seves conseqüències. Bona part d'aquesta producció audiovisual es pot consultar a la pàgina web 9/11 docs.

A banda, també destaquem la sèrie The Rising: Rebuilding Ground Zero, produïda per Discovery Channel, que inclou una desena de vídeos sobre el memorial que s'ha construït a l'anomenada Zona Zero de Nova York; el documental 9/11 The Conspiracy Files, de la televisió britànica BBC, que analitza les teories conspiratives sobre els atemptats; i el nou documental de la cadena nord-americana CBS titulat '9/11': una versió actualitzada del documental filmat el 2002 que s'estrena aquest mes de setembre coincidint amb el desè aniversari.

Així mateix, també és interessant la sèrie d'entrevistes sobre l'11-S que ha fet la revista Foreign Affairs: How America Changed its Projection i Bush's Freedom Agenda.

Articles interessants

Per saber-ne més de tot el que s'ha escrit sobre l'11-S us proposem de fer un cop d'ull a l'ICIP Dossier Bibliogràfic Número 2 (pdf), que inclou un llistat dels articles més interessants sobre aquesta matèria publicats recentment a les revistes especialitzades de la Biblioteca de l'ICIP.

També podeu consultar els articles sobre temes de terrorisme del Transnational Institute, un centre d'anàlisi i investigació sobre temes candents de l'actualitat que té la voluntat d'afavorir la reflexió i el pensament crític i proposar alternatives per a un món més sostenible, just i democràtic. L'Institut, amb seu a Amsterdam, té un apartat dedicat a qüestions de Pau i Seguretat.

Altres materials

Coincidint amb el desè aniversari del atacs, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) inaugura el 8 de setembre l'exposició 'Memòria fragmentada. 11-S NY Artefactes a l'hangar', del fotògraf Francesc Torres. Es tracta d'una mostra fotogràfica de les restes físiques d'aquella tragèdia, més de 1.500 objectes, que es guarden a l'hangar 17 de l'aeroport JFK. L'exposició es presenta paral·lelament a l'International Center of Photography de Nova York, l'Imperial War Museum de Londres i el Centro Palacio de Cibeles de Madrid.

Com a objectes de record d'aquell 11 de setembre de 2001 també n'han quedat les portades dels principals diaris del món, que evoquen l'impacte dels atacs terroristes. Titulars com War on America, Terror, U.S. Attacked, Bastards, Evil Acts o Acts of war es podien llegir a la premsa nord-americana de l'endemà. Podeu consultar les portades dels principals diaris dels Estats Units i del món en aquesta pàgina del Newseum de Washington.