Recomanem

Més recomanacions

  • Imatge de la web

    L'arxiu digital de Nelson Mandela: apropar el seu llegat al públic

    http://archives.nelsonmandela.org/#!home

    A final de març de 2012 es va presentar un extens arxiu digital sobre Mandela que posa a disposició del públic quasi 2000 entrades sobre el primer president sud-africà elegit en eleccions democràtiques plenament representatives.

    Molts dels documents, emmagatzemats al Centre de Memòria de la Fundació Nelson Mandela a Johanesburg, no havien estat mai accessibles o digitalitzats. Inclouen, entre d'altres, imatges de la cel·la de Robben Island on va passar la major part dels 27 anys de presó, cartes que van sortir d'allà de contraban, pòsters, manuscrits autobiogràfics que no s'havien publicat, fotos, vídeos i milers de documents escrits a mà. Es pot accedir als continguts, disponibles en anglès, afrikaans i xhosa, de manera gratuïta des de qualsevol lloc del món. S'ha pensat inclús en aquelles persones que no poden desxifrar la cal·ligrafia de Mandela i també es pot accedir a les versions en format tipogràfic.

    El projecte, que fa possible recórrer la vida de l'home que va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 1993 així com més de 250 altres premis, per la seva lluita contra l'apartheid i el seu profund compromís per la defensa dels drets humans, també està pensat per a comunitats pobres i rurals. Un aspecte clau en aquest sentit és que el centre du a terme programes de difusió per ajudar a les comunitats que no tenen necessàriament connexió a internet a interactuar amb l'arxiu.

    El projecte costa 1,25 milions de dòlars que han sigut donats per Google, que també patrocina un projecte similar sobre l'arquebisbe Desmond Tutu i l'arxiu sobre l'Holocauste (en col·laboració amb el centre Vad Yashem). Es podria pensar que Google, que té per eslògan "don't be evil"(no siguis dolent), però que ha sigut sovint criticat per censurar i per fer la vista grossa sobre abusos contra els drets humans a països com la Xina, podria estar duent a terme aquests projectes per millorar la seva imatge, però tot i així no deixen de ser iniciatives interessants.

    L.v.T.

  • Imatge de la web

    US Peace Index - L'Índex de Pau dels Estats Units

    http://www.visionofhumanity.org/uspeaceindex/

    El 24 d'abril, l'Institut per l'Economia i la Pau, una organització de recerca sense ànim de lucre "dedicada a canviar l'enfocament del món cap a la pau com una mesura positiva, possible i tangible del benestar i progrés de les persones", va presentar la segona edició anual de l'Índex de Pau dels Estats Units

    Aquest Índex de Pau dels Estats Units 2012 posa de relleu els estats i les ciutats més i menys pacífiques dels Estats Units. Més exactament, l'índex examina els nivells de 'pau' (entesa com a absència de violència) en l'àmbit estatal i de la ciutat fixant-se també en les despeses associades a la violència i les mesures socio-econòmiques associades a la pau. De fet, pretén ser l'única anàlisi plenament estadística del crim i del cost del crim als Estats Units, examinant 50 Estats i 61 ciutats.

    En el web de l'Índex de Pau dels Estats Units, que també ofereix un mapa interactiu i un vídeo explicatiu, trobem que 'pau' es defineix d'acord amb cinc indicadors: el nombre d'homicidis, el nombre de crims violents, les taxes d'empresonament, el nombre d'empleats de la policia, i la disponibilitat d'armes lleugeres.

    Entre les importants conclusions de l'índex trobem que els Estats Units són actualment més pacífics que en qualsevol altre moment dels últims 20 anys i que encara més millores en la reducció dels nivells de violència generarien una activitat econòmica extra de centenars de milers de milions de dòlars. Així, l'Índex ens dóna a la vegada bones notícies i un suggeriment interessant que podria ser especialment atractiu en temps de crisi econòmica. Basant-nos en les dades proporcionades, podríem argumentar que més que retallar considerablement en activitats relacionades amb la pau, els governs haurien de buscar més millores en la reducció dels nivells de violència. De fet, és precisament ara, en temps de crisi econòmica, que la relació entre pobresa i pau mereix una atenció més especial.

    L.v.T.

  • Imatge de la web

    Extramurs: un nou web sobre l'actualitat planetària en català

    www.extramurs.cat

    Les rutines de producció dels mitjans de comunicació convencionals (premsa, ràdio i televisió) obliguen massa sovint als periodistes a cobrir l'actualitat internacional a partir de les grans agències de notícies, basades generalment en fonts d'informació oficialistes i poc contrastades.

    Per trencar aquesta dinàmica i fugir de la visió 'monolítica' d'aquestes agències, ha nascut el portal d'informació planetària en català Extramurs. Es presenta com una finestra al món per donar veu al que passa arreu del planeta, sense filtres, i amb una xarxa de professionals que es nodreixen únicament de fonts autòctones: no només dels mitjans de comunicació locals, sinó també del teixit social i associatiu, i del potencial de les xarxes socials. Amb el compromís, més que lloable, de fer un periodisme ètic i honest, des de l'anàlisi en profunditat, la interpretació, la contextualització, la pluralitat i el coneixement de la realitat política i social del terreny.

    De moment, el projecte compta amb set periodistes a la redacció central de Barcelona i amb col·laboradors en una vintena de països - la majoria periodistes catalans que resideixen a l'estranger –, i la voluntat és d'anar creixent mica en mica.

    Donem, doncs, la benvinguda a un projecte ambiciós i molt necessari en el periodisme actual.

    E.R.

  • Imatge de la web

    Visualising the Conflict

    http://cain.ulst.ac.uk/victims/gis/index.html

    Des de l'ICIP proposem una nova manera d'apropar-se al conflicte que va sacsejar l'Irlanda del Nord durant més de trenta anys. El projecte Visualising the Conflict és un projecte elaborat per investigadors del CAIN (Conflict Archive on the Internet), una institució que es dedica a fer un recull d'informació i material audiovisual sobre el conflicte. El CAIN té la seva base a l'International Conflict Research Institute, a la Universitat de l'Ulster.

    Un dels eixos del programa Visualising the Conflict és la creació d'un Espai Educatiu Virtual, que sigui atractiu per als joves que avui en dia utilitzen preferentment el Web 2.0, un tipus de web que afavoreix la socialització mitjançant la creació de plataformes interactives virtuals. Aquest nou espai virtual té la intenció d'apropar als joves l'herència cultural, social i política del greu conflicte violent que va patir el país des de finals dels anys seixanta.

    Els investigadors Julio López Losada i Kerri McCusker han creat una illa virtual al món de Second Life. Per a qui no conegui Second Life, dir que és una plataforma virtual on els usuaris recreen un món complex habitat per els seus avatars. En aquesta illa, anomenada Ulster INCORE, trobarem recreacions virtuals de murals i altres memorials del conflicte a Irlanda del Nord (Memorial Street). A l'àrea de informació general trobarem un seguit de panells informatius sobre el projecte, que ens facilitaran la seva comprensió. L'usuari pot assistir a clases magistrals i interactuar amb altres usuaris, la qual cosa converteix l'aprenentatge en una activitat lúdica i entretinguda. El projecte està en funcionament des de el 20 de gener del 2012 i els investigadors recolliran dades per tal d'avaluar l'impacte d'aquesta iniciativa per a la difusió d'informació a les plataformes virtuals interactives.

    Aquesta és una nova manera d'apropar un tema tan sensible cóm és el conflicte nord-irlandés a un públic jove, per al qual resulta més atractiu i immersiu una plataforma interactiva com Second Life que no pas un web que proporciona una experiència més convencional.

    L.v.T i L.M.