Actualitat

Notícies de l'ICIP

Cinc "Madres de Soacha" guanyadores del Premi ICIP 2012

Enguany, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Pau l'ICIP ha fet pública la candidatura guanyadora del 2n Premi ICIP Constructors de Pau 2012.La Junta de l'ICIP ha atorgat el Premi Constructors de Pau 2012 a Luz Marina Bernal, Carmenza Gómez, Maria Sanabria, Melida Bermúdez i Lucero Carmona, cinc dones que formen part d'un grup de mares colombianes sovint esmentades als mitjans de comunicació com a Madres de Soacha (una localitat propera a Bogotà).

Les cinc mares han estat premiades pel treball realitzat arran de l'execució extrajudicial d'alguns dels seus fills per les forces de seguretat colombiana. El seu treball, persistent i molt valent, ha esdevingut símbol de les quasi 3000 denúncies per execucions extrajudicials comeses entre 2004 i 2008, i encara en curs d'investigació judicial. Aquestes execucions, a més, es justificaren a posteriori amb acusacions que s'han demostrat falses, els anomenats "falsos positius" ("estos muchachos no iban a recoger café", insinuant que eren guerrillers morts en combat).

El premi, que consta d'un reconeixement públic, una escultura del Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel anomenada Puerta del Sol i una dotació econòmica de 6.000 €, serà lliurat a principis de 2013 en un acte que es celebrarà al Parlament de Catalunya.