En profunditat

Articles centrals

Les dones en la construcció de pau en un país polaritzat: Colòmbia. Reptes i desafiaments

Equipo Paz - CIASE
Corporación de Investigación y Acción Social y Económica- CIASE
Equipo Paz

Equipo Paz - CIASE

Les ferides de la guerra tenen profundes conseqüències per a les persones que viuen en mig d'un conflicte. Moltes d'aquestes conseqüències són invisibles però igualment profundes. La Construcció de la pau en un país en conflicte planteja doncs grans reptes per a la societat que no poden ser resolts d'un dia per l'altre. La cerca d'una pau sostenible i duradora passa per entendre que és necessari un treball allarg terminique busqui comprendre el que ha passat, identificar i curar les ferides i les desconfiances produïdes per la guerra. Tornar la humanitat a l'altre i a l'altra. Passa per un procés de desmilitarització del pensament i de la vida quotidiana. Començar a pensar en termes de guanyar la pau i no simplement guanyar la guerra i posar fi a la violència armada.

Què cal per aconseguir una pau en aquests terminis? Cal el treball de tots i totes, cal que des dels diferents sectors socials, polítics, econòmics i ètnics del país hi hagi persones amb la voluntat i la capacitat de trencar estereotips i teixir llaços de diàleg i confiança. Ja que el país necessita una visió de futur que respongui als anhels i els drets de totes les perspectives socials i polítiques.

En aquesta tasca, les dones estan cridades a jugar un paper protagonista. Les dones de diversos sectors, en l'àmbit local nacional i internacional, han evidenciat la necessitat de construir propostes per a la pau sostenible no només per a elles, sinó també des d'elles per a la societat, superant així la visió que les dones únicament debaten qüestions de dones. A més a més han evidenciat que degut a la forma diferencial en la què han sigut socialitzades, poden contribuir amb nous ingredients i eines per a la construcció de la pau, ja que han aconseguit donar visibilitat que la cura quotidiana de l'altre/a i del seu entorn és fonamental per a la vida. La vida ha d'estar en el centre del debat, cal mantenir-la i valorar-la per aconseguir una pau sostenible.

A Colòmbia, a causa de les diverses formes de violència, a l'encreuament de conflictes, la societat està segmentada, fracturada, altament polaritzada, desconfiada, cosa que impedeix que es construeixin propostes des de persones diverses, que s'arribi fàcilment a acords sense que d'alguna manera se senti que sigui necessària una derrota simbòlica prèvia. És per això que dones de diversos sectors de la societat civil han vist la necessitat de reconstruir la confiança del que és diferent, amb l'objectiu de construir propostes i acords comuns sobre estratègies i mecanismes necessaris per aconseguir una pau sostenible; superant primer el desinterès d'alguns sectors i aconseguint el diàleg entre dones amb capacitat d'incidència en diferents àmbits socials.

La construcció de propostes de pau des de les dones, en la seva diversitat, amb les seves diferències ideològiques i polítiques, és una contribució material a la construcció de pau duradora i a la generació de mecanismes que permetin que la pau sigui entesa com un procés que inclou a tota la societat i no només als actors armats; possibilitant processos de reconstrucció de la confiança en l'alteritat i de la generació de propostes des de les dones que mantinguin el seu impacte local, aconsegueixin un impacte sistemàtic e 'àmbit nacional (en diversos sectors: societat civil organitzada, empresa, govern, comunitats minoritàries) i s'articuli a les apostes de pau, des de i amb les dones, en l'escenari internacional.

Des d'allà hi ha una sèrie d'iniciatives de dones que han anat sorgint en aquest últim moment, que són el resultat dels esforços múltiples que de manera permanent s'han mantingut inclús en els moments més àlgids del conflicte armat.

Així, avui tenim múltiples expressions que a diferència d'altres sectors estan tractant d'apropar-se malgrat les seves discrepàncies i impactar conjuntament en temes substantius de l'actual taula de negociacions i en temes estratègics de cara al futur, com la necessitat de desarmar la paraula i aprofundir en l'exercici de la democràcia amb totes les seves conseqüències.

En relació amb la taula de negociacions, el moviment de dones ha plantejat que si bé el procés és un element clau per a la pau, no és l'únic. "Els armats estan a la nostra agenda, però nosaltres no estem a l'agenda dels armats", és una frase que s'utilitza amb freqüència per dir de forma sintètica que per a nosaltres és fonamental acabar la guerra i fer una transició cap a una discussió política on hi cabem tots i totes i no estigui marcada per les armes. Que les discussions i lluites del poble colombià no han de ser delegades als actors armats.

Tanmateix, l'oportunitat de la taula de negociacions no és un assumpte petit, és, com dèiem, un dels components transcendents. En aquest sentit, són cinc els punts que generalment les dones colombianes estem demanant en el marc de la taula de negociacions.

  1. Inclusió de dones en els panells de negociació respectant els acords de la Resolució 1325 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides;

  2. Alto el foc durant les negociacions;

  3. Compliment de la Llei de Víctimes;

  4. Veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició per a les víctimes de violència sexual en el marc del conflicte armat:

  5. Continuïtat de la taula fins que s'aconsegueixi aturar la confrontació.

Fora de la taula de negociacions, les dones creiem que hi ha un procés de construcció de pau que implica una transformació ètica profunda que involucra a tothom i que comporta:

  1. Reconèixer i superar el dolor profund causat per totes les violències que ens travessen des de fa dècades.

  2. No acceptar les pràctiques individualistes, oportunistes, corruptes, fins i tot criminals, presents en tots els espais, sectors i grups socials del país.

  3. Qüestionar les nostres ràbies i desconfiances desconstruint prejudicis i imaginaris preestablerts

  4. Reconèixer les aportacions que totes les persones oferim per una comprensió compartida de la realitat

  5. Construir una idea i una pràctica de "justícia justa" i de garantia de no repetició per a tots i totes que permeti conèixer la veritat i no perdre la memòria del que ha passat.

  6. Transformar les nostres pràctiques quotidianes en pràctiques de respecte pels drets de totes i tots.

Les dones a Colòmbia estem transitant un camí difícil cap a la construcció d'una pau sostenible i duradora que requereix l'acompanyament i el suport del nombre més elevat possible de dones a tot el món. Esperem poder comptar-hi.


Equipo Paz- CIASE està format per Rosa Emilia Salamanca G, Carolina Dávila y Paula Valentina Gamez