RECOMANEM

Més recomanacions

  • Flames

    Flames. L'impacte de les immolacions a l'exili tibetà

    http://bit.ly/12OeW3D

    Aquesta peça audiovisual, realitzada per Namuss Films amb el suport de l'ICIP analitza les conseqüències polítiques i socials de l'onada d'auto-immolacions que s'està produint a l'interior del Tibet.

    Des que l'any 2009 s'immolés el primer tibetà dins el Tibet, les auto-immolacions han obert un nou episodi en el conflicte amb la Xina. El considerable augment de casos de tibetans que s'han pres foc des de llavors en senyal de protesta posa també en qüestió moltes de les premisses amb què la comunitat tibetana a l'exili treballa per tal d'assolir una solució pacífica a la disputa.

    El reportatge forma part del cos de treballs periodístics que Namuss Films està realitzant amb la col·laboració de l'ICIP al voltant del conflicte tibetà i que s'anirà difonent en els propers mesos.

    Més informació al web de l'ICIP

    S.P.

  • Dones i guerra

    Sèrie de documentals "Women, War& Peace" [Les dones, la guerra i la pau]

    http://www.peaceisloud.org/wwp.html

    La mobilització de les dones en la societat civil és clau per acabar amb la violència i el conflicte. Tenint present això, Women, War& Peace, una sèrie de cinc documentals, es proposa "desafiar la saviesa habitual sobre la guerra" a través dels ulls de les dones.

    En comptes de les típiques imatges de soldats, armes i municions, Women, War& Peace ens mostra el destacat paper que juguen les dones com a testimonis, supervivents, activistes de pau, negociadores polítiques, defensores de la justícia i caps d'estat, en països afectats per conflictes violents (entre els quals Bòsnia, Libèria, l'Afganistan i Colòmbia).

    Els cinc documentals, estrenats a la televisió pública dels Estats Units, situen les dones al centre del discurs de seguretat global, oferint així una nova perspectiva crítica sobre les guerres d'avui en dia.

    Visiti womenwarandpeace.org per obtenir més informació sobre la sèrie de documentals i per consultar la guia de les projeccions, que inclou materials per al debat en àrab, anglès, francès i castellà, així com recursos específics per regions i entrevistes amb destacats activistes, entre els quals hi ha LeymahGbowee, Premi Nobel de la pau 2011.

    En resum, una bona eina per fomentar l'educació, la inspiració, el debat i el lobby!

    Més informació a: http://www.peaceisloud.org/wwp.html

    L.v.T

  • L'oasi de la memòria

    Carlos Martín Beristain y Eloísa González Hidalgo. El Oasis de la Memoria: Memoria Histórica y Violaciones de Derechos en el Sáhara Occidental. Bilbao: Hegoa, 2012. 2 volums.

    http://publicaciones.hegoa.ehu.es/publications/281

    El Oasis de la memoria és un informe sobre violacions dels drets humans a la població del Sàhara Occidental basat en 261 testimonis de víctimes i sobrevivents a les mateixes. Es tracta d'un treball al voltant de la memòria històrica i els drets humans realitzat a partir de l'experiència de les víctimes.

    La investigació ha estat una oportunitat de rescatar la memòria, d'aprofundir en  les experiències de violència i de crear un marc de sentit per poder fer del dolor quelcom útil per al coneixement de la pròpia situació i la valorització de l'experiència. En la realització de l'informe s'han combinat metodologies de les Comissions de la veritat i l'enfocament psicosocial centrat en l'experiència de les víctimes. Per dur-lo a terme ha estat cabdal la implicació de persones i organitzacions sahrauís que varen donar suport a la investigació. Els autors el dediquen a les "víctimes i sobrevivents sahrauís que l'han fet possible amb el seu valor i generositat".

    El treball es presenta en dos volums. En el primer hi trobem l'anàlisi de les violacions de drets humans a través de casos individuals i col·lectius i en diferents moments històrics entre 1975 i l'actualitat. També en aquest volum es deixa constància de la forma en què ha operat la violència sobre la població civil sahrauí durant aquests anys i dels mecanismes que han fet possible aquesta violència. Al segon volum es tracten en primer lloc les conseqüències de les violacions de drets humans i els impactes de les mateixes en diferents àmbits i col·lectius humans (l'àmbit familiar, les dones, la infància). En segon lloc s'aborda com la població sahrauí ha afrontat l'experiència extrema de les violacions de drets. Finalment es recullen les demandes de veritat justícia i reparació expressades als testimonis. L'informe es clou amb un epíleg sobre l'agenda de transformació del conflicte del Sàhara Occidental des de la perspectiva dels drets humans.

    E.G.

  • Unspeakable crimes against children

    Unspeakable crimes against children

    http://www.savethechildren.org.uk/sites/default/files/images/Unspeakable_Crimes_Against_Children.pdf

    Un nou informe elaborat per l'ONG Save de Children i titulat "Unspeakablecrimesagainstchildren. Sexual violence in Conflict" (Crims atroços contra menors d'edat. La violència sexual en contextos de conflicte), adverteix que la majoria de víctimes de violència sexual en zones de conflicte i postconflicte són menors d'edat i demana al G8 que prengui mesures. El document ofereix exemples específics de mètodes per ajudar els nens i nenes afectats.

    L'informe és especialment interessant perquè aporta noves xifres i nous testimonis, i perquè demostra que tot i les dificultats, existeixen solucions. Actualment els governs no es prenen seriosament la magnitud dels abusos sexuals contra menors d'edat en contextos de conflicte. És només qüestió de temps que la comunitat internacional comenci a reconèixer-ho.

    Un informe similar ha estat publicat per WarChild, titulat "Anunwantedtruth. Shining a Spotlight on Sexual ViolenceagainstChildren in Conflict" (Una veritat no desitjada. Posant el focus en la violència contra nens i nenes en contextos de conflicte).

    Més informació a: http://www.savethechildren.ca/document.doc?id=332

    L.v.T