EN PROFUNDITAT

Per saber-ne més

Pàgines Web i blocs

De la gran quantitat d'informació que es pot trobar a la xarxa sobre l'educació per la pau n'hi ha molta amb recursos per a docents (tallers, jocs, dinàmiques, propostes...). Aquest tipus de pàgines es poden trobar en diferents idiomes i generalment ofereixen els recursos de manera gratuïta. El següent recull presenta algunes d'aquestes pàgines, i també dóna a conèixer alguns llocs web de programes d'educació per la pau de diferents organitzacions:

L'Escola de Cultura de Pau té un programa d'educació per la pau amb un ampli banc de recursos amb jocs i dinàmiques. (català, castellà i anglès)

La secció de recursos del lloc web de Fundipau ofereix diferents materials d'educació per la pau tant per docents com per investigadors.

El bloc Recerca per la pau té diferents recursos per a la recerca d'ESO i Batxillerat en temes de pau, drets humans i ciutadania global.

El portal Paula és una iniciativa per potenciar l'educació per la pau als centres educatius a través del suport a mestres i professorat. (català i castellà)

La col•lecció Tambali, d'Escoltes Catalans, ofereix diferents recursos per educar en valors.

EduAlter és una xarxa de recursos sobre educació per la pau, desenvolupament i interculturalitat. (català i castellà)

El Rebost és un lloc web dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb recursos educatius i pedagògics. Té una secció d'educació per la pau i el diàleg.

La Coordinadora d'ONG solidàries ofereix un centre de recursos que, entre altres coses, disposa de material per l'educació per la pau.

El Centre Aragonès de Tecnologies per l'Educació ofereix un catàleg d'activitats per la pau. (castellà).

La UNESCO té una important biblioteca de publicacions en temes d'educació. (castellà, anglès i francès).

L'ONG Mestres sense fronteres ha elaborat un programa d'educació per la pau. (anglès).

L'Associació Europea d'educadors d'història, Euroclio, ofereix un seguit de publicacions sobre ensenyament d'història al seu lloc web. També ha creat el portal Historiana, amb diferents recursos. (anglès).

La fundació Pret Rawat té un programa d'educació per la pau. (anglès).

L'In Factis Pax és una revista digital sobre l'educació per la pau. (anglès)

L'International Institute on Peace Education ofereix materials, reflexions i experiències en educació per la pau. (anglès).

Oxfam compta amb varis recursos per educar. Molts d'ells relacionats amb l'educació per la pau. (anglès).

L'organització Educators for Social Responsibility ofereix diversos recursos perquè els alumnes entenguin els esdeveniment que passen al món. (anglès).

La International Schools Association compta amb un directori de recursos sobre l'educació per la pau. (anglès).

Articles d'investigació, informes d'ONG i think tanks, i altres documents

A la xarxa també s'hi pot trobar diferents documents, articles d'investigació, articles acadèmics o informes d'ONG i think tanks amb contribucions importants en el camp de l'educació per la pau. Alguns d'aquests documents van dirigits a docents, altres són per acadèmics i investigadors. El següent recull agrupa alguns documents gratuïts sobre diferents àrees de l'educació per la pau:

El sindicat d'ensenyament USTEC ha elaborat una revista amb propostes didàctiques per educar per la pau.

El dossier "La música com a instrument d'educació per la pau", d'Alba Sanfeliu i Marina Caireta, proposa treballar diferents continguts d'educació per la pau a través de la música.

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un document amb orientacions per a autores, autors i editorials de llibres de text titulat Equitat, Diversitat i Usos lingüístics als llibres de text.

El Sindicat Civil Internacional ha elaborat una guia de sistematització per formadors, educadors i professors amb recursos pedagògics per la transformació social i l'educació per la pau.

L'Associació Catalana d'enginyeria Sense Fronteres ha editat un llibre titulat Integració de la Tecnologia per al Desenvolupament Humà en l'Ensenyament Secundari Obligatori.

La Federació Catalana d'ONG per la pau ha elaborat un estudi comparatiu de diferents llibres de text de tercer d'ESO a Catalunya

L'Observatori de llibres de text de l'Institut Català Internacional per la pau (ICIP) ha elaborat un anàlisi dels llibres de text de ciències socials des d'una perspectiva de pau (quart d'ESO, 2008-2011)

El document Educar en y para el conflicto, de Paco Cascón, ofereix reflexions i anàlisis sobre l'educació per la pau. (castellà).

El document "La expresión, el teatro y la educación para la paz. Complicidades y posibilidades", de Marina Caireta, reflexiona sobre la relació entre el teatre social i la psicopedagogia de l'expressió amb l'educació per la pau i el conflicte. (castellà).

L'ONG Amnistia Internacional ofereix una guia per educar sobre els drets humans a les escoles. (castellà).

L'article "Progresos y retos de la educación para la paz en Cataluña", de Cécile Barbeito i Marina Caireta, reflexiona sobre l'educació per la pau a Catalunya. (castellà).

La comissió d'educació ecològica d'Ecologistas en Acción ha elaborat un estudi del currículum ocult antiecològic dels llibres de text. (castellà).

La biblioteca del Centre de Professorat Algeciras – La línia ha elaborat un document amb els materials sobre educació per la pau que té. (castellà).

El document Evolución de la educación para la paz, de Rafael Grasa, proposa un nou enfoc de l'educació per la pau per aquest mil•lenni. (castellà).

L'organització Community-based Institutes on Peace Education (CIPE) ha elaborat una guia per planificar l'educació per la pau. (anglès).

L'Elementary Teachers' Federation of Ontario (ETFO) té un document sobre educació per la ciutadania global. (en anglès).

El Consell d'Europa ha elaborat un document amb recomanacions en l'ensenyament d'història i en els llibres d'història després de les conferències i simposis que hi va haver entre 1952 i 1983. (anglès).

La UNESCO té una guia per revisar i fer recerca en llibres de text. (anglès).

Llibres disponibles a la biblioteca de l'ICIP

La biblioteca de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) és un centre especialitzat en temes de cultura de pau, seguretat i conflictes. El fons de la biblioteca és de lliure accés per a qualsevol persona interessada en els temes de l'àmbit. Des de la biblioteca hi ha accés a una gran quantitat de d'informació digital sobre l'educació per la pau, entre la qual hi destaca el Journal of Peace Education, i també llibres en paper. A continuació us presentem un recull d'alguns d'aquests llibres:

Alonso, R.; Ros, A. 1=1. Activitats per comprendre i combatre la desigualtat social. Barcelona: Graó, 2009. Col.Tambali.

Alonso, R.; Ros, A. Al•lucinant! Propostes educatives per fomentar una conducta crítica enfront el consum de drogues. Barcelona: Graó, 2008. Col. Tambali.

Barbeito, C.; Caireta, M. Jocs de pau: caixa d'eines per educar per una cultura de pau. Madrid: Los Libros de la Catarata, 2008.

Bastida, A. Desaprender la guerra: una visión crítica de la educación para la paz Barcelona: Icaria, 1994.

Bastida, A. Estat de la qüestió de l'educació per a la pau a Catalunya i a la resta de l'Estat Espanyol, Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, 2010.

Cascón, P.; Martín, C. La alternativa del juego [1]: juegos y dinámicas de educación para la paz. Madrid: Los Libros de la Catarata, 2004. Col. Edupaz.

Comins, I. Filosofía del cuidar: una propuesta coeducativa para la paz. Barcelona: Icaria, 2009.

Fundación Arigatou. Aprender a vivir juntos: Un programa intercultural e interreligioso para la educación ética. Ginebra: ATAR Roto Presse, 2008.

Gili, S. Vivint el medi: Recursos per conèixer i interaccionar amb l'entorn des de l'educació ambiental. Barcelona: Graó, 2009. Col. Tambali.

Haavelsrud, M. El Poder de la educación: aprendizajes para vivir en libertad. Madrid: Arena, 2010.

Iglesias, C. Educar pacificando: una pedagogía de los conflictos. Santiago: Ibérica, 2007.

Lederach, J. El abecé de la paz y los confictos: educación para la paz. Madrid: Los Libros de la Catarata, 2000.

Martínez, A.; Ardila, C. El presente: donde todo es posible. Bogotà: Impresol, 2008.

Pericles, P: Wright, B (ed.). Critical issues in peace and education, New York: Routledge, 2011.

Sáez, P. Guerra y paz en el comienzo del siglo XXI: una guía de emergencia para comprender los conflictos del presente. Madrid: CIP-FUHEM. 2002.

Seminario de educación para la paz. Asociación pro derechos humanos. La alternativa del juego [2]: juegos y dinámicas de educación para la paz. Madrid: Los libros de la Catarata, 2004. Col. Edupaz.

Seminario Galego de Educación para a Paz. Educar para desaprender la violencia: materiales didácticos para promover una cultura de paz, Madrid: Los Libros de la Catarata. 2005.

Triobó, G. (coord.). Fem memòria, construïm el futur: eines educatives per a la comprensió del temps històric i la recuperació de la memòria històrica. Barcelona: Graó, 2010. Col. Tambali.

Zabala, M. Pim, pam, pau!: eduquem per la pau: idees i activitats per a educadores i educadors crítics, Barcelona: Graó, 2011. Col. Tambali.