En profunditat

Per saber-ne més

Per saber-ne més

De la gran quantitat d'informació que es pot trobar a la xarxa sobre els conflictes pels recursos, hem seleccionat algunes de les pàgines webs més rellevants, audiovisuals, articles d'investigació i informes d'ONG i think tanks.

Recursos web

Ejolt (Environmental Justice Organizations, Liabilities and Trade)

http://www.ejolt.org/
Ejolt és un projecte dins del Setè Programa per a la Recerca i el Desenvolupament Tecnològic (FP7) de la Comissió Europea, el qual aglutina a diferents organitzacions de justícia mediambiental, amb l'objectiu d'esbrinar quines són les causes subjacents dels creixents conflictes ecològic-distributius, i com avançar cap a un model més sostenible. Aquest objectiu abasta la creació d'una base de dades, anomenada "Mapa de Justícia Mediambiental", incloent un atles de mapes temàtics i regionals, la disposició del coneixement més recent per a l'anàlisi dels impactes mediambientals de l'energia nuclear o la biomassa, el desenvolupament d'una metodologia bàsica per a les Organitzacions de Justícia Mediambiental per al càlcul del deute ecològic, o la traducció dels avenços i noves troballes en propostes concretes per a polítiques.

Tot aquest projecte s'assenta sobre quatre pilars temàtics: l'energia nuclear; els conflictes causats per la extracció de gas i petroli i les injustícies climàtiques; la biomassa i els conflictes terrestres; i els conflictes relacionats amb la mineria, el desballestament de vaixells i la deixalla electrònica.

OmAL (Observatorio de multinacionales en América Latina)

http://omal.info/

Els objectius d'aquest observatori, creat l'any 2003 per l'associació Paz con Dignidad, són la documentació i sistematització de la informació sobre impactes que han generat les empreses transnacionals espanyoles a l'Amèrica Llatina, la investigació i denúncia de les conseqüències d'aquestes multinacionals amb la finalitat de sensibilitzar a la població tant d'Amèrica Llatina com d'Espanya, i el treball en xarxa amb els moviments socials europeus i llatinoamericans, promovent relacions socials justes i solidaries entre homes i dones tant del Nord com del Sud.

El motiu pel qual es crea aquest observatori és per què, tot i que fa poc que les empreses espanyoles s'han internacionalitzat a América Llatina, han aconseguit en aquest temps ser les empreses amb més presència al sud del continent americà, obtenint grans beneficis de la seva població, però sense contribuir en la millora de les desigualtats socials.

A la seva plana web es poden consultar diferents articles d'investigació, com per exemple "Bolivia: Riquezas naturales e impactos de las transnacionales", "Las multinacionales en Bolivia. De la desnacionalización al proceso de cambio" o "Las empreses transnacionales frente a los derechos humanos: Historia de una asimetria normativa".

Illegal Logging

http://www.illegal-logging.info/

La tala il·legal pot no ser de les causes més directament relacionades amb els conflictes, però hi afecta de diverses formes: deixant de generar ingressos per als Estats, impedint així que es reinverteixi en polítiques que millorin la situació de la població; desforestant àrees que són protegides, ja que en elles hi viuen comunitats indígenes; finançant règims autocràtics... És per això que Chathman House, també conegut com a Royal Institute of International Affairs ha creat, juntament amb el Department of International Development del Regne Unit i el EU FLEGT Facility del European Forest Institute, la plana web de Illegal Logging (tala il·legal), on s'ofereix informació sobre aquesta pràctica, informes i estudis al respecte, i un apartat amb informació d'un gran nombre de països i regions.

Global Witness

http://www.globalwitness.org/

Aquesta ONG va tenir el seu primer èxit quan van aconseguir aturar la tala il·legal a Cambodja mitjançant la qual es finançaven els Jemer Rojos. L'informe presentat, juntament amb la pressió que van realitzar a diferents autoritats va aconseguir que aquesta pràctica s'aturés a Cambodja. La seva campanya de denúncia dels diamants de sang, els quals finançaven, i encara financen, conflictes civils a zones del continent Africà, va desembocar en el Kimberly Process Certification Scheme, un procés per certificar que els diamants comercialitzats no estaven contribuint a finançar guerres o vulnerar Drets Humans. A la seva plana web ofereixen informació de les seves campanyes actuals, classificada per temes i països, així com de notícies i reportatges rellevants. 

Intermon Oxfam

Català: http://www.oxfamintermon.org/ca

Aquesta ONG dedicada a la Cooperació i el Desenvolupament te com a un dels seus objectius el d'oferir una solució al repte de la pobresa. Per  tal d'aconseguir-ho, la seva tasca gira al voltant de cinc objectius: la defensa de la justícia econòmica; l'acció humanitària, l'impuls de la ciutadania i la governabilitat; la promoció dels serveis socials bàsics; i la lluita pel dret de les dones. A la seva plana web ofereixen informació de les seves campanyes a diferents indrets del món, incloent temes com el comerç just, o els conflictes que generen les exportacions agrícoles.

Perill de riqueses

http://www.perillderiqueses.org/

Aquesta és una web creada per l'entitat sabadellenca Lliga dels Drets dels Pobles, amb anys d'experiència en temes relacionats amb la cooperació al desenvolupament i la sensibilització. Centrada principalment en la República democràtica del Congo i en la regió dels Grans Llacs –Uganda, Rwanda i Burundi-,  plana web ofereix un gran ventall de recursos, que van des de la documentació història i sobre la composició ètnica, fins a informes sobre Drets Humans, els Recursos Naturals o propostes d'acció. 

Global Policy Forum

http://www.globalpolicy.org/

Aquesta entitat, encarregada de monitoritzar i realitzar escrutinis, de forma independent, les acciones de les Nacions Unides, disposa en el seu portal d'un apartat anomenat Dark Side of Natural Resources, en el qual ofereixen informació relacionada amb els diferents recursos naturals causants de conflictes arreu del planeta: diamants, petroli i gas, l'aigua, la fusta o els minerals.

 

Recursos audiovisuals

Diamantes de sangre

Català: http://ca.wikipedia.org/wiki/Diamant_de_sang

Aquesta pel·lícula, protagonitzada per Leonardo Di Caprio i dirigida per Edward Zwick, retrata la guerra que va patir Sierra Leone. Es tracten temes com els diamants conflictius, o de sang (tal com indica el nom del film), però també els nens soldats, l'esclavitud, els crims de guerra, senyors de la guerra o les corrupcions governamentals que faciliten els conflictes.

Blood in the Mobile

http://bloodinthemobile.org/

Un mineral essencial per a un producte del qual pràcticament tot el món desenvolupat n'és usuari, però que resulta que s'extrau de mines il·legals, dirigides per senyors de la guerra sense cap tipus d'escrúpol, potenciant un conflicte que acumula més de 5 milions de morts... Semblaria que hauria de ser una prioritat a tractar des de les institucions globals, tal com es va fer amb els Diamants de Sang, però la realitat no és aquesta. Dia a dia milers de persones son explotades, milers de nens i nenes són obligats a treballar en condicions infernals, molts d'ells morint al realitzar aquesta tasca. Però, segons ens mostra Frank Poulsen, el director del documental, les grans marques com Nokia semblen tenir la consciència tranquil·la, ja que compren aquests necessari mineral, el Coltan, a Malàisia, sense preocupar-se gaire d'on s'extreu.