Recomanem

Gandhi avui

David Cortright. Gandhi avui: noviolència per a una nova era política. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Pagès, 2010. Col·lecció Noviolència i lluita per la pau, 1.

A tothom ens agrada Gandhi. Líders polítics i socials de diferents àmbits i ideologies el citen sovint, entre d'altres coses per justificar discursos de desobediència civil. Li reconeixen una gran victòria fent servir mitjans pacífics davant la violència estructural exercida per l'Imperi britànic. Tot i així, qüestionen que les seves accions es puguin aplicar en altres situacions. Es parla així d'un cas excepcional (juntament, potser, amb els de Martin Luther King i Nelson Mandela) en un context molt concret i que, per tant, no es podria tornar a repetir, perquè va lligat a una persona única en la història.

Per això, davant els conflictes actuals, la pregunta de vegades cínicament retòrica "Què faria Gandhi avui?" es fa servir per legitimar l'ús de la força com a mitjà vàlid i efectiu. L'aposta de David Cortright va molt més enllà. Perquè es planteja seriosament què faria Gandhi, o dit d'una altra manera, què hauria de fer una persona inspirada per Gandhi, com el mateix Barack Obama. Com s'hauria de comportar avui un ciutadà compromès amb la noviolència en un camp de refugiats palestí, al mig de la Guerra de l'Iraq, amb un terrorista suïcida, davant un agressor sexual, en els debats estratègics dins el moviment social per una justícia global o en les noves formes de comunicació?

Amb aquesta obra aprenem que, apart de Gandhi, Luther King i Mandela, la noviolència ha tingut altres noms, com ara Dorothy Day o Barbara Deming, tot i que la majoria dels seus herois són anònims. Això ens ho diu la història, però també la realitat actual. I potser és aquí on el text fa una aportació clau: ens convida a participar-hi i a ser, per tant, herois anònims de la noviolència contemporània. Pocs llibres combinen tan bé les lliçons teòriques amb els consells pràctics necessaris per portar a terme accions noviolentes que tinguin èxit. És a dir, que serveixin per canviar situacions d'injustícia social. En definitiva, un llibre ben escrit i amb contingut, però sobretot un llibre útil.

J. A.