Mèxic: traçant oportunitats per la pau

Notícies d’actualitat, activitats i publicacions

Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic

Amb l’objectiu de donar a conèixer, analitzar i debatre les oportunitats de construcció de pau a Mèxic, l’ICIP organitza el primer Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic, que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona els dies 25, 26 i 27 de setembre de 2019.

El Fòrum, convocat conjuntament amb l’organització mexicana SERAPAZ i l’associació catalana Taula per Mèxic, comptarà amb la participació de més de 40 persones del món acadèmic, l’activisme social, les institucions, la cultura i el periodisme.

Entre els ponents que hi participaran destaquen representants del Colectivo de Análisis de la Seguridad en Democracia (CASEDE), el CIDOB, el Consorcio Oaxaca para el Diálogo Parlamentario, el Colegio de la Frontera Norte, Servicio Paz y Justicia (SERPAJ), el Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS), la Comisión Mexicana de Defensa y Promoción de los Derechos Humanos, l’Institute for Integrated Transitions o el Kellogg Institute for International Studies de la Universitat de Notre Dame. El Fòrum també comptarà amb la participació de defensors dels drets humans i periodistes amenaçats i amb familiars de persones víctimes de desaparició forçosa.

La celebració del Fòrum coincidirà amb el cinquè aniversari de la desaparició forçosa de 43 estudiants d’Ayotzinapa, a Iguala i, en paral·lel a les taules de debat, se celebrarà un acte commemoratiu amb familiars dels desapareguts.

Convocatòria del Premi ICIP Alfons Banda

Fins al proper 1 d’octubre està oberta la convocatòria per optar al Premi ICIP Alfons Banda, que té per objectiu recompensar els treballs de recerca de l’alumnat de segon cicle d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i d’educació postobligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior) centrats en la construcció de la cultura de pau, la vulneració o defensa dels drets humans i l’ús de la noviolència com a eina de transformació social.

S’atorgaran dos premis que seran recompensats amb 750 euros cadascun. El Premi ICIP Alfons Banda va néixer el 2017 i forma part dels Premis a la Recerca Jove que convoca l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb l’objectiu de fomentar l’esperit científic del jovent.

L’ICIP edita el butlletí “La Voz de Colombia”

El butlletí “La Voz de Colombia” recull la informació actualitzada del treball que està duent a terme a Europa la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia. L’objectiu de l’eina és connectar tots els nodes, organitzacions i persones que treballen en el procés de pau colombià des d’Europa i intercanviar de forma centralitzada totes les notícies i avenços del seu treball.

El butlletí és bimestral i el proper número sortirà publicat l’octubre de 2019. Si esteu interessats en rebre el butlletí, envieu un correu electrònic a comunicacio.icip@gencat.cat i indiqueu el desig de subscriure-us a la publicació, i el vostre nom i cognoms.

Últimes publicacions

Els pacifistes som els realistes, selección de textos de Vicent Martínez Guzmán. Publicat per l’ICIP iAngle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.

© Generalitat de Catalunya