Drogues i violències a l’Amèrica Llatina

Notícies d’actualitat, activitats i publicacions

Seminari internacional “Drogues, Polítiques i Violències”

Els dies 23 i 24 d’octubre va tenir lloc a Barcelona el seminari internacional Drogues, Polítiques i Violències. Del consens global a nous enfocaments, organitzat per l’ICIP i Casa Amèrica Catalunya, amb l’objectiu de reflexionar sobre les violències causades pel narcotràfic i la guerra contra les drogues i analitzar els riscos i les oportunitats d’una regulació del mercat. El seminari va reunir una vintena d’experts europeus i americans en la matèria i un centenar d’assistents.

Els debats van abordar qüestions com la perspectiva històrica en el control de drogues, les noves polítiques en la matèria que superen el prohibicionisme imperant, els diners de les drogues i el seu circuit a l’economia mundial, el narcotràfic i la captura de l’estat, la violència que causen les polítiques de drogues i, per últim, les drogues a les ciutats. En la taula final de conclusions, en la qual van participar deu dels ponents convidats, es va compartir la tesi que una reforma de la política de drogues és necessària si es vol reduir l’alt nivell de violència que genera actualment el narcotràfic i la seva persecució, sobretot en països de l’Amèrica Llatina com Colòmbia, el Brasil o Mèxic.

Cauce Ciudadano, Premi ICIP Constructors de Pau 2018

La Junta de Govern de l’ICIP ha atorgat el Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a l’organització mexicana Cauce Ciudadano “per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d’alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic”.

Cauce Ciudadano és una entitat fundada l’any 2000 per joves que havien format part de bandes (els anomenats pandilleros) amb l’objectiu d’oferir, precisament, atenció integral i oportunitats a d’altres adolescents que viuen i/o generen la violència, en entorns marcats per l’exclusió social i amb forta presència del narcotràfic i els grups criminals. L’organització se centra en el treball socioeducatiu i sociocomunitari a centres escolars, espais públics, centres d’internament juvenil i centres penitenciaris, amb l’objectiu de formar joves com a agents de canvi social. Des de la seva creació l’entitat ha atès 230.000 persones i, en un país, Mèxic, marcat per la guerra contra la droga, Cauce Ciudadano ha dissenyat un model de prevenció de la violència des d’una perspectiva de drets humans, amb l’accent en la promoció de la salut, l’atenció al dany causat i la rehabilitació.

El Premi ICIP Construcció de Pau té la finalitat de guardonar i reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau. El premi consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros. El lliurament del guardó té lloc anualment en una cerimònia institucional al Parlament de Catalunya.

Oberta la tercera edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau

Des del mes setembre està oberta la convocatòria de la tercera edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau.

El concurs té dues modalitats: en la primera s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya.

El termini per participar al concurs finalitzarà el proper 30 de gener de 2019 coincidint amb el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP). El concurs compta amb el suport de la Direcció General de Joventut i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Últimes publicacions

Que regni la llibertat. Paraules de Nelson Mandela, de Henry Russell. Publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.

Peaceland. La resolución de conflictos y las políticas cotidianas en las intervenciones internacionales, de Séverine Autesserre. Publicat per l’ICIP i Edicions Bellaterra dins la col·lecció “Paz y seguridad” (en castellà).

– Resum de la jornada “Política pública de consecució dels ODS”, celebrada el mes de setembre en Barcelona (document en castellà).

Fitxa ICIP sobre Pau i Conflictes: Nicaragua. Anàlisis, recomanacions i enllaços d’interès sobre el conflicte polític i social a Nicaragua.

National Action Plans on Business and Human Rights, de Steven Patrick Landry. Informes 14/2018

© Generalitat de Catalunya