Feminisme pacifista

Notícies d’actualitat, activitats i publicacions

Lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau a WILPF

El proper dimarts 24 de febrer, a les 18:00 hores, tindrà lloc al Parlament de Catalunya la cerimònia de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2014 a l’organització Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF, Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat).

La Junta de Govern de l’ICIP ha guardonat WILPF per la seva trajectòria de cent anys en el treball de dones per la pau, el compromís amb el desarmament, la defensa dels drets humans i la persistència per tal d’aconseguir el reconeixement del paper de les dones en la construcció de pau.

El Premi ICIP Constructors de Pau té caràcter anual i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros. La cerimònia de lliurament del premi comptarà amb la presència de la presidenta i la secretària general de WILPF, Adilia Caravaca i Madeleine Rees, respectivament.

El projecte Càpsules de Pau estrena web

L’ICIP ha creat el web www.capsulesdepau.com que reuneix reflexions sobre la pau de 52 persones d’arreu del món i materials educatius. El projecte Càpsules de Pau, produït amb el Col·lectiu Contrast i amb la col·laboració de Digital Dosis, té per objectiu mostrar la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula Pau.

Investigadors de la pau, activistes i persones que han patit de prop un conflicte responen a la pregunta Què és per a tu la pau?. Cada una d’aquestes reflexions estan editades en vídeo amb subtítols en català, castellà i anglès i ordenades per nom, data o país de procedència. La diversitat de rols dels protagonistes i la seva procedència permet construir una visió de pau global.

El web conté diferents propostes educatives destinades a escolars de més de 10 anys que tenen per objectiu fomentar competències personals que facilitin l’anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes.

Cicle de Cinema sobre Colòmbia

L’ICIP i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia organitzen un Cicle de Cinema sobre Colòmbia per donar visibilitat i promoure la reflexió sobre situacions, sovint desconegudes, de violència i violacions dels drets humans viscudes a Colòmbia.

El cicle es desenvolupa als Cinemes Méliès de Barcelona (carrer Villarroel, 102) i l’entrada és gratuïta. La propera projecció d’aquest cicle serà:

Dijous 5 de febrer de 2015, a les 20:00 hores:

Projecció dels documentals ‘Perdimos y seguimos perdiendo’ i ‘Desplazados’ de Josep Lluís Penadès. La sessió comptarà amb la participació del director dels documentals.

Noves publicacions

Dins les diferents col·leccions de l’ICIP, darrerament s’han publicat els següents treballs:

L’ombra de la Pau, recull de textos d’Alfons Banda (1944-2014), creador de la Fundació per la Pau i impulsor de l’ICIP, editat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció ‘Clàssics de la pau i la noviolència’.

The EU Regional Security Complex between 2001 and 2011 in relation to the threat from Islamic terrorism and weapons of mass destruction , d’Alessandro Demurtas (ICIP Working Paper)

Spanish Provincial Reconstruction Team (PRT) in Badghis (Afghanistan), 2005 – 2013 , de Carme Roure (ICIP Working Paper)

El “nus caucasià”: un nou cicle de violència , de Sergey Sukhankin (ICIP Working Paper)

El arma de moda: el impacto del uso de los drones en las relaciones internacionales y el derecho internacional contemporáneo, de la col·lecció ICIP Research

Escenarios postconflicto en Colombia. Agenda, oportunidades y hoja de ruta, (relatoria del seminari internacional dedicat a Colòmbia que l’ICIP va celebrar a Barcelona els dies 5, 6 i 7 de maig de 2014).

© Generalitat de Catalunya