L’esport com a constructor de pau

Notícies d’actualitat, activitats i publicacions

Renovació de la Junta de Govern de l’ICIP

El ple de Parlament va elegir el passat 5 de maig els cinc nous membres de la Junta de Govern de l’ICIP, complint així amb la segona fase de renovació del màxim òrgan de direcció de l’Institut que estava pendent des de 2014. La cambra ha elegit com a nous membres Cécile Barbeito, Carme Colomina, Vicent Martínez Guzmán, Xavier Masllorens i Oscar Mateos, en substitució d’Alfons Banda, Rafael Grasa, Àngels Mataró, Mònica Sabata i Josep Maria Terricabras.

La Junta de Govern de l’ICIP, d’acord amb el que estableix l’article 6 de la llei 14/2007 de creació de l’ICIP, està integrada per deu membres: set escollits pel Parlament i tres designats pel Govern. Els membres ara elegits conformaran la Junta de Govern juntament amb Carme Garcia, Eulàlia Pascual i Manel Vila (designats pel Govern) i Magda Oranich i Antoni Pigrau (elegits pel Parlament el novembre de 2013 en la primera fase de renovació).

L’actual vicepresident de l’ICIP, Antoni Pigrau, assumirà la presidència fins que la Junta renovada elegeixi el nou president, en substitució de Rafael Grasa.

El pare Joan Botam rep el Premi ICIP Constructors de Pau 2015

L’ICIP va lliurar el passat 12 d’abril el Premi ICIP Constructors de Pau 2015 al pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme, per ser un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor del diàleg interreligiós i de la religió com a font de pau. 

La cerimònia va tenir lloc al Parlament de Catalunya i va ser seguida per un centenar llarg d’assistents, entre els quals representants polítics i de diferents tradicions religioses i espirituals de Catalunya. El pare Botam va dedicar el guardó a la seva família, la comunitat de Caputxins i a Catalunya. En el seu discurs, el sacerdot va reivindicar la pau com el mitjà per ser “més poble, més demòcrates, més constructors”.

Podeu recuperar els discursos pronunciats durant la cerimònia i el vídeo íntegre de l’acte. 

La Biblioteca de l’ICIP s’integra al catàleg de les universitats catalanes

Des d’aquest mes de maig la Biblioteca de l’Institut Català Internacional per la Pau està integrada al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC). Es tracta d’un catàleg amb més de 5 milions de títols que dóna accés a més de 10 milions de documents físics. Incorpora els fons de les biblioteques de les universitats catalanes i d’altres biblioteques col·laboradores.

Els usuaris de les biblioteques del CCUC poden demanar llibres en préstec i còpies d’articles i altres documents a tota la xarxa. Aquesta inclusió –una de les fites marcades des de la creació de la nostra biblioteca-, permetrà dotar el nostre fons especialitzat en cultura de pau, conflictes i seguretat a tota la comunitat universitària. A la vegada, li donarà més visibilitat exterior i n’augmentarà l’ús. Tot i la nova adscripció, la Biblioteca de l’ICIP continuarà sent membre de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat com fins ara.

L’ICIP potencia l’eix de treball sobre Dones i Pau

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, el 24 de maig, l’ICIP ha publicat un recull de tots els materials produïts la temàtica “Dones i Pau”. Hi trobareu diferents tipus de publicacions, exposicions i produccions audiovisuals, així com el material disponible a la nostra Biblioteca, especialitzada en pau, seguretat i conflictes, amb una temàtica específica sobre el treball de dones per la pau.

Noves publicacions

El crit de la consciència, de Martin Luther King. Publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció ‘Clàssics de la pau i la noviolència’.

Dones, Pau i Seguretat: 15 anys de la resolució 1325 de les Nacions Unides. Relatoria de la jornada internacional celebrada el novembre de 2015 a Barcelona.

Dones, Pau i Seguretat: 15 anys de la resolució 1325 de les Nacions Unides. Informe de Maria Villellas.

La naturaleza de los conflictos intractables. Resolución de conflictos en el s.XXI, de Christopher Mitchell. Publicat per l’ICIP i Edicions Bellaterra dins la col·lecció ‘Paz y seguridad’.

Trenta preguntes sobre l’OTAN. 30 anys després del referèndum, elaborat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció ‘Eines de pau, seguretat i justícia’. Disponible en PDF i ePub.

L’agenda internacional de dones, pau i seguretat: balanç dels primers 15 anys i propostes d’acció per a Catalunya. ICIP Policy Paper de Maria Fanlo, Elena Grau i Sabina Puig.

ICIP Dossier Bibliogràfic. Número 13. Recull dels articles més rellevants sobre pau i seguretat publicats recentment a les revistes disponibles a la Biblioteca de l’ICIP.

Informe Anual d’Activitats – Memòria ICIP 2015.  

© Generalitat de Catalunya