Reorientant la seguretat des del feminisme

Notícies, activitats i publicacions de l’ICIP

L’activista congolesa Julienne Lusenge, Premi ICIP Constructors de Pau 2020

La Junta de Govern de l’ICIP va atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2020 a l’activista pels drets humans, la pau i la seguretat a la República Democràtica del Congo Julienne Lusenge, per la seva tasca de “prevenció i reducció de la violència sexual i de gènere, i per l’enfortiment de la participació de les dones en la construcció de pau” al país africà.

Lusenge és fundadora i actual presidenta de l’organització SOFEPADI (Female Solidarity for Integrated Peace and Development), que proporciona atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere, i directora executiva de Fund for Congolese Women, entitat que ofereix suport financer i tècnic per a l’empoderament de les dones i les nenes congoleses, per tal de situar-les com a agents de canvi en el sí de les seves famílies i comunitats. És també fundadora de l’hospital Karibuni Wa Mama, a la localitat de Bunia, des d’on s’atenen dones supervivents de violència sexual i els seus fills i filles. Fins a l’actualitat, l’hospital ha atès més de 7.000 supervivents.

Originària de l’est del Congo, una regió devastada per la guerra iniciada el 1998 i per les atrocitats comeses pels grups armats contra les comunitats locals i, en particular, contra dones i nenes, Lusenge ha estat testimoni de la violència i s’ha erigit com a veu de denúncia i de suport a les víctimes. Des de les organitzacions on treballa, Lusenge ha pressionat el govern congolès i la comunitat internacional perquè actuïn davant la violència sexual i la discriminació contra les dones, i perquè incloguin les dones en els processos de pau i en defensin els seus drets polítics. També ha fet incidència per a l’adopció de les Resolucions 1820 i 1325 sobre els drets de les dones per part del Consell de Seguretat Nacions Unides, i per la creació del Relator Especial per a la República Democràtica del Congo.

Noves convocatòries de contractes de serveis

L’ICIP té obertes dues convocatòries de contractes de serveis.

La primera convocatòria és per a la documentació d’experiències d’espais per a l’anàlisi crítica i la sensibilització en construcció de pau. Concretament, l’objecte de la contractació és la realització de documents descriptius sobre museus de la pau, hotel d’entitats i centres i espais de pensament crític sobre pau, violència i justícia global, a nivell internacional. El termini de presentació de propostes està obert fins al proper 30 de gener de 2021.

La segona convocatòria és per a la conceptualització, elaboració de continguts i disseny d’una exposició itinerant relacionada amb l’àrea de treball “Violències fora de contextos bèl·lics”. La mostra ha de tenir com a objectius 1) explicar, amb una visió global i una perspectiva de gènere, que més enllà de les guerres en curs existeixen altres tipus de situacions extremament violentes que condicionen la vida de les persones que hi viuen; 2) reconèixer i posar en valor el paper de les persones i els col·lectius que construeixen pau en situacions de violència crònica; 3) estimular la consciència ciutadana sobre les oportunitats i impacte de les intervencions de la població a la resolució de conflictes i construcció de pau, inclús en les situacions més adverses. En aquest cas, el termini de presentació de propostes finalitza el proper 15 de febrer de 2021.

L’ICIP presenta l’enquesta “Convivència i polarització a Catalunya”

Com a part de la línia de treball “Diàleg social i polític”, l’ICIP ha publicat l’ Enquesta ICIP 2020 “Convivència i polarització a Catalunya”. La mostra, coordinada per la politòloga Berta Barbet, s’ha realitzat a partir de 2.010 entrevistes en línia, amb l’objectiu d’avaluar la percepció de la convivència a Catalunya i les dinàmiques de polarització, accentuades amb el conflicte territorial actual. Es tracta de la primera enquesta que es fa a Catalunya que analitza la polarització emocional de la ciutadania.

Els resultats de l’enquesta constaten que la majoria de la població valora positivament el nivell de convivència a Catalunya. Concretament, un 67% considera que la convivència a Catalunya és bona o molt bona. També són positius els valors de confiança social, ja que el grau de confiança de la població catalana en la resta de la ciutadania és superior als valors del conjunt d’Espanya i de la mitjana europea.

L’enquesta també analitza la situació de polarització ideològica a Catalunya a partir de diferents temes de debat. Se’n desprèn que el conflicte territorial és actualment el tema que genera més polarització i que els partits polítics i els mitjans de comunicació estan molt més polaritzats que la societat. La mostra constata que la polarització ha obert ferides en la societat: un 26% de la població afirma que no sent ni empatia ni confiança per qui pensa diferent i un 46% afirma haver-se sentit agredit/da per les institucions.

Les conclusions de l’enquesta s’han recollit en aquest Informe ICIP: Enquesta sobre polarització i convivència a Catalunya 2020, a càrrec de Berta Barbet.

Últimes publicacions

Polarització. Una mirada a la dinàmica del pensament “nosaltres contra ells”, de Bart Brandsma. Publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia”. Disponible en pdf i ePub en català i castellà.

Thoreau. Biografia essencial, d’Antonio Casado da Rocha. Publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.

Desarme, desmovilización y reinserción. Teoría y práctica, de Desmond Molloy. Publicat per l’ICIP i Edicions Bellaterra dins la col·lecció “Paz y seguridad”.

Enquesta sobre polarització i convivència a Catalunya 2020, de Berta Barbet. Informes 17/2020. Publicat en català, castellà i anglès. També està disponible un resum de l’enquesta.

Seguridad feminista. Aportaciones conceptuales y desarrollo actual, Octubre 2020.

Polarització i diàleg en societats democràtiques. Resum de les sessions internacionals del cicle “Polarització i diàleg en societats democràtiques”, organitzat per l’ICIP, el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma, gener-juny 2020. Disponible en català i castellà.