El País Basc: cinc anys sense violència armada

Notícies d’actualitat, activitats i publicacions

Xavier Masllorens, nou president de l’ICIP

La Junta de Govern de l’ICIP va elegir el passat 8 de juliol Xavier Masllorens com a nou president de la institució, en substitució de Rafael Grasa. El relleu a la presidència es produeix després de la renovació d’una part dels membres de la Junta de Govern escollits pel Parlament de Catalunya, que va propiciar la sortida de Grasa.

Xavier Masllorens, llicenciat en psicologia i activista de moviments socials, ha estat anteriorment president de FundiPau, director general de l’ONG Educació Sense Fronteres (ESF) i de l’organització Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (Dincat). També ha treballat com a director de comunicació del Síndic de Greuges i d’Intermón Oxfam.

La Junta de Govern de l’ICIP, d’acord amb el que estableix l’article 6 de la llei 14/2007 de creació de l’ICIP, està integrada per deu membres: set escollits pel Parlament (Cécile Barbeito, Carme Colomina, Vicent Martínez Guzmán, Xavier Masllorens, Oscar Mateos, Magda Oranich i Antoni Pigrau) i tres designats pel Govern (Carme Garcia, David Minoves i Manel Vila).

I Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau

L’ICIP té oberta la convocatòria de la primera edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau amb l’objectiu de fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau.

El concurs té dues modalitats. En la primera, s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya. En tots dos casos, caldrà presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones.

Per participar-hi cal composar una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i fer una gravació en vídeo de la seva interpretació, d’un màxim de 4 minuts de durada. La lletra de les cançons ha d’estar relacionada amb la celebració de les diferències; la convivència en els espais urbans o escolars; la crítica de la violència; la denúncia de violacions de drets humans; la solidaritat amb persones atrapades o que fugen de conflictes armats; o el paper dels joves en la construcció de pau.

El termini per presentar els vídeos finalitzarà el dilluns 28 de novembre de 2016.

El I Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau compta amb el suport del Departament d’Ensenyament i de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya..

Nou mapa de les Càpsules de Pau

El projecte Càpsules de Pau, que recull en un web reflexions sobre què és la pau de persones d’arreu del món, ha incorporat un mapa que agrupa les visions de pau per països.

El  projecte va néixer el 2014 i consta de prop de 80 vídeos d’un minut de durada (càpsules) on investigadors per la pau, activistes i persones que han viscut de prop un conflicte responen a la pregunta Què és per a tu la pau?, posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís contra la guerra i amb la construcció de pau.

Noves publicacions

Educació per la pau: com arribem a estimar i a odiar la guerra, de Nel Noddings. Publicat per l’ICIP i Pagès editors dins la col·lecció “Noviolència i lluita per la pau”.

The role of children in Disarmament Demobilisation and Reintegration, ICIP Working Paper d’Angela Marcela Olarte (en anglès).

© Generalitat de Catalunya