Colòmbia en el postconflicte violent

Notícies d’actualitat, properes activitats i noves publicacions

Novetats editorials

Durant aquest segon trimestre, han sortit publicat dos títols de les col·leccions de llibres de l’ICIP. D’una banda, s’ha publicat el llibre Violencia sexual y conflictos armados, de Janie L. Leatherman, amb pròleg de María Villellas dins de la col·lecció ‘Paz y Seguridad’ (ICIP i Edicions Bellaterra). Janie L. Leatherman analitza com es creen les condicions que propicien la violència sexual en els conflictes armats, quines en són les conseqüències i possibles respostes a la mateixa. El seu principal argument és que el sistema de dominació patriarcal i la visió compartida de la masculinitat hegemònica fomenten i contribueixen a mantenir aquest tipus de violència.

D’altra banda, també s’ha publicat el Manual per a campanyes noviolentes, de la Internacional de Resistents a la Guerra (IRG). El manual s’ha alimentat de les experiències de grups i generacions d’activistes noviolents a molts països. La confecció d’aquest treball és el resultat d’un esforç col·lectiu amb diferents graus d’implicació. La tasca editorial ha estat realitzada per un comitè composat per Howard Clark, que ens va deixar recentment, Javier Gárate, Joanne Sheenan i Dorie Wilsnack.

Darrers ICIP Working Papers i relatories

Darrerament s’ha publicat la relatoria del seminari internacional sobre empreses en situació de conflicte, celebrat el gener de 2013 a Barcelona.

Companies in conflict situations

També s’han publicat els següents Working Papers.

Los programas de reparaciones y los colectivos más vulnerables: Ashánikas de Selva Central del Perú, per Luís García Villameriel.

Do democracies spend less on the military? Spain as a long-term case study (1876-2009), per Oriol Sabaté Domingo.

Les revistes de Taylor & Francis, a la Biblioteca

La Biblioteca de l’Institut Català Internacional per la Pau ha renovat l’accés a un gran nombre de revistes electròniques de la col·lecció de Taylor & Francis. En concret s’ha subscrit l’accés al paquet de revistes “Politics, International Relations & Area Studies”, que conté 115 revistes, i “Strategic, Defence & Security Studies”, que en conté 34 més.

En el camp de les ciències polítiques i les relacions internacionals i també en el camp dels estudis sobre seguretat i terrorisme, les col·leccions de revistes Taylor & Francis Group són un referent en el món acadèmic. L’accés a revistes electròniques és una font crucial per a la investigació i per poder estar al dia de les novetats en el camp de la cultura de la pau.

L’ICIP organitza un seminari sobre Colòmbia

L’Institut Català Internacional per la Pau, en el marc del programa d’investigació ‘Seguretat humana, transformació de conflictes i investigació per la pau’ organitza el seminari internacional ‘Escenaris postconflicte a Colòmbia. Agenda, oportunitats i full de ruta’, que tindrà lloc a Barcelona del 5 al 7 de maig de 2014. El dia 7, a dos quarts de sis, hi haurà un acte obert al Palau de la Generalitat.

El seminari reunirà una trentena d’actors plurals colombians (actors polítics i de l’administració, acadèmics, actors de la societat civil i de les comunitats originàries, i actors econòmics) acompanyats d’experts internacionals i de representants de la societat catalana. En total, una seixantena de persones.

© Generalitat de Catalunya