Drones: amenaça o avenç?

Notícies d’actualitat, properes activitats i noves publicacions

Mor Alfons Banda, impulsor i vicepresident de l’ICIP

El passat 30 de gener va morir a Barcelona Alfons Banda i Tarradellas, vicepresident de l’ICIP i figura clau en la creació de l’Institut, l’any 2007. Banda també era actualment el director de la col·lecció de llibres “Clàssics de la Pau i la Noviolència”, editada per l’ICIP i Angle Editorial.

Nascut a Girona el 1944 i químic de professió, Alfons Banda fou fundador de la Fundació per la Pau (avui FundiPau) i en va ser president fins al 2011. Lluitador constant per la pau, divulgador de la importància de la cultura de la pau i del paper cabdal de l’opinió pública en la lluita per la justícia, Banda ens deixa una llarga trajectòria de compromís i lluita pacífica.

La Junta de Govern, la presidència, direcció i tot l’equip de l’ICIP lamenten la seva pèrdua i mantenen el compromís de seguir el seu camí i difondre el seu llegat.

1. Novetats editorials

Aquest començament d’any han sortit publicats dos nous títols de les col·leccions de llibres de l’ICIP. D’una banda, s’ha publicat el llibre Lluís Companys: contra la guerra , amb edició de Josep Maria de Figueres, dins la col·lecció ‘Clàssics de la pau i la noviolència’ (ICIP i Angle Editorial). Es tracta d’un recull d’escrits i d’intervencions parlamentàries de l’expresident de la Generalitat, Lluís Companys, contra la presència i intervenció militar espanyola al Marroc, en una clara demostració del seu activisme antimilitarista i la seva veu valenta contra la guerra.

En segon lloc, s’ha publicat el títol Construcció de pau reflexiva , de John Paul Lederach, Reina Neufeldt i Hal Culbertson; un manual sobre la planificació, l’avaluació i l’aprenentatge de programes de construcció de pau destinat a professionals del sector. Aquest llibre forma part de la col·lecció ‘Eines de pau, seguretat i justícia’ (ICIP i Líniazero edicions), que s’edita exclusivament en suport digital, en format pdf i ePub.

2. Nova col·lecció “ICIP Research”

L’ICIP ha inaugurat recentment una nova col·lecció de llibres anomenada ICIP Research, que recull els resultats de les activitats organitzades per l’Institut relacionades amb la recerca per la pau i la noviolència. L’objectiu d’aquesta nova col·lecció, adreçada especialment a l’àmbit acadèmic i a treballadors de pau, és difondre textos que poden ajudar a la reflexió i a la formació.

El primer títol publicat és el següent:

– Companies in conflicte situations. Building a research network on business, conflicts and human rights , ICIP Research 01 (publicat en anglès).

3. Darrers ICIP Working Papers”

Dins la col·lecció ICIP Working Papers, recentment s’han publicat els següents treballs:

– New quantitative estimates on long-term military spending in Spain (1850-2009) , per Oriol Sabaté Domingo (en anglès i català)

– La transición geográfica de Asia Central en el nuevo contexto geopolítico , per Elvira Sánchez Mateos, Aurèlia Mañé Estrada, Carmen de la Cámara i Laura Huici Sancho (en castellà i anglès)

– L’est del Congo: arribarà mai el final de la guerra? , per Gérard Prunier (en català i castellà)

4. Lliurament del Premi ICP Constructors de Pau

El proper 17 de març tindrà lloc al Parlament de Catalunya l’acte de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2013, atorgat a Jovan Divjak “pel seu coratge, com a militar, en desobeir les ordres de l’Exèrcit Popular Iugoslau i defensar Sarajevo durant el setge de la Guerra dels Balcans, i posteriorment, per la seva dilatada tasca cívica, amb diverses iniciatives a favor de les víctimes de la guerra”.

L’acte de lliurament del Premi comptarà amb la presència de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president de l’ICIP, Rafael Grasa; i el propi guardonat.

El Premi ICIP Constructors de Pau té la voluntat de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau. El guardó, de caràcter anual, consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

5. L’ICIP col·labora amb institucions de Colòmbia

Amb l’objectiu de donar suport a activitats de construcció de pau i transformació de conflictes a Colòmbia –en un moment clau per al país en plenes negociacions de pau-, l’ICIP ha signat un conveni de col·laboració amb la Cambra de Comerç de Bogotà i dos protocols de col·laboració amb l’Ajuntament de Medellín i la Federació Colombiana de Municipis. Aquests acords permetran treballar conjuntament sobre el terreny i seguir de prop el procés de construcció de pau colombià després de dècades de conflicte armat.

Paral·lelament, l’ICIP està organitzant un seminari internacional sobre els escenaris postconflicte a Colòmbia, que tindrà lloc el proper mes de maig a Barcelona, amb l’objectiu de treballar sobre les oportunitats i els temes d’agenda d’una Colòmbia postbèl·lica.

© Generalitat de Catalunya