Santa Coloma de Gramenet acollirà del 21 al 23 de novembre al conferència internacional Build Peace 2025, que coorganitzen l’ICIP i l’entitat Build Up, un col·lectiu que dissenya i implementa eines i processos que fan servir la tecnologia i les arts per abordar els conflictes i promoure la pau. L’esdeveniment també compta amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma.

La conferència Build Peace se celebra anualment reuneix activistes, professionals de la tecnologia, persones de l’àmbit acadèmic i d’organitzacions socials d’arreu del món. 

En aquesta dotzena edició, l’esdeveniment se celebrarà a La CIBA de Santa Coloma, un espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista. Portarà per títol “Cap a un Plurivers de Pau” i posarà el focus en la innovació i l’ús d’eines creatives i tecnològiques per transformar els conflictes i promoure la convivència.

Les persones interessades en assistir a la conferència s’han de registrar a través del següent enllaç. Properament farem públic el programa provisional.

Cap a un Plurivers de Pau

En el món actual, marcat per l’opressió, la divisió, la desigualtat i la pèrdua de confiança, és essencial repensar què vol dir parlar de pau. Com podem recuperar i donar sentit al concepte de pau en aquest context? Com aprofitem les noves possibilitats per connectar-nos, aprendre de les experiències de diverses comunitats i cultivar la interdependència?

A través de l’art, la tecnologia i altres innovacions, Build Peace 2025 proposa un espai per qüestionar, redefinir i imaginar junts què significa una cultura de pau. Per fer-ho, la conferència se centrarà en tres subtemes que aborden dilemes clau en l’àmbit de la pau i els conflictes:

De la polarització al diàleg
Aquest subtema explorarà el poder del diàleg i les narratives en temps de polarització creixent. Com podem transformar espais digitals polaritzats en espais de diàleg? Quines eines participatives i metodologies permeten afrontar la polarització afectiva i tòxica? Analitzarem com es pot generar aquest canvi i quin paper tenen les narratives alternatives i les tecnologies en la inclusió de totes les veus en els processos socials i de pau.

De la dissuassió a la noviolència
Aquest subtema abordarà el debat sobre pau i seguretat. Com podem repensar l’ús de la tecnologia en estats de vigilància i fronteres militaritzades en nom de la seguretat? Quines alternatives existeixen al model de seguretat militaritzada? Reflexionarem sobre les diverses maneres d’entendre la pau i la seguretat, des del pacifisme i la noviolència fins a la dissuasió i la percepció de la necessitat d’una seguretat armada.

De l’oblit a la memòria
Aquest subtema ens convida a reflexionar sobre com aprenem col·lectivament del passat, vivim el present i imaginem el futur. Com podem sanar traumes que dificulten la convivència? De quina manera els processos de reconciliació, les comissions de la veritat i les amnisties contribueixen a una pau duradora? Analitzarem eines innovadores per a la preservació de la memòria i el diàleg intergeneracional en la construcció de societats més pacífiques.

La conferència comptarà amb sessions plenàries, presentacions breus de projectes i iniciatives (short talks), sessions de treball (workshops) i instal·lacions artístiques com exposicions i actuacions musicals.

Compartir