Diàleg social i polític

Els conflictes formen part de la naturalesa humana. Quan es gestionen de forma constructiva contribueixen al progrés social. Si no són reconeguts i tractats a temps poden afectar la convivència social i, en casos extrems, escalar cap a un escenari de violència. Quan un sector de la població nega la legitimitat i propugna l’eliminació del pensament democràtic divergent, la polarització es torna tòxica: una dinàmica destructiva que afecta també a les democràcies consolidades.

Aquesta línia de treball ofereix eines d’anàlisi, gestió i transformació de conflictes, amb un èmfasi especial en el cas de Catalunya. La principal eina per prevenir o reconduir conflictes és el diàleg. El diàleg polític a nivell institucional, i també el diàleg social, en totes les esferes de la societat.

No sempre hi ha les condicions necessàries per a un diàleg, però sempre podem contribuir a propiciar-les. Apostar pel diàleg requereix allò que hem anomenat “elements per a la CURA”:

  • Curiositat per entendre les raons de qui pensa de manera diferent.
  • Respecte a totes les persones, independentment de les seves posicions.
  • Autocrítica, perquè ningú no té la veritat absoluta.

A través de l’àrea, l’ICIP organitza diverses iniciatives de diàleg per promocionar la conversa i l’escolta entre persones amb posicionaments allunyats, fins i tot confrontats. Aquests cicles reuneixen persones influents en diferents àmbits de la societat i d’opinions diverses; joves amb càrrecs de responsabilitat en partits polítics i organitzacions socials; professorat i experts internacionals.

L’objectiu d’aquestes experiències és provar diferents metodologies de promoció del diàleg, que reuneixen en diferents espais persones amb opinions molt plurals. 

Entre aquestes iniciatives hi ha el Projecte Àgora, cicles de diàlegs amb joves polítics i professorat de secundària i col·laboracions amb entitats com l’Escola de Cultura de Pau i l’entitat The Protopia Lab.

La polarització, en tant que l’existència de posicionaments enfrontats respecte de temes de debat, no és en si mateixa negativa per a la societat. Però més enllà de la confrontació d’idees pròpia d’un sistema democràtic, hi ha un fenomen que va en augment en moltes democràcies consolidades i que és perniciós en molts sentits. És el que anomenem la polarització tòxica, una dinàmica en la qual es menystenen i es deslegitimen els posicionaments diferents al propi: es veuen “els altres” com a “enemics”, i no hi ha lloc per al diàleg, el debat i la confrontació constructiva d’idees.

Fer front a la polarització tòxica és un repte com a societat perquè afecta la convivència, la cohesió i la cultura democràtica. La polarització tòxica deteriora els debats polítics i socials, genera desafecció política i pot derivar en violència.

L’audiovisual animat “Riscos de la polarització tòxica: com fer-hi front“, realitzat per l’ICIP i Intuitivo Films, alerta sobre aquesta dinàmica nociva i exposa algunes eines que tenim a l’abast per tal d’evitar-la

Convivència i seguretat a Catalunya, 2023

Enquesta elaborada per l'ICIP amb l'objectiu de copsar la percepció de la ciutadania sobre la convivència i la seguretat, des d'una perspectiva àmplia.

Polarització i convivència a Espanya 2021

Enquesta elaborada per l'ICIP i EsadeEcPol al conjunt de l'Estat espanyol i a set comunitats autònomes per analitzar el grau de convivència i polarització.

Convivència i seguretat a Catalunya 2018

Informe a càrrec del professor Francesc Serra Massansalvador sobre l'enquesta elaborada per l'ICIP "Convivència i seguretat a Catalunya".

Convivència i cohesió a Catalunya 2022

Enquesta elaborada per l'ICIP, amb la coordinació de la politòloga Berta Barbet, amb l'objectiu de copsar les percepcions sobre la convivència i la cohesió.

Polarització i convivència a Catalunya 2020

Anàlisis en profunditat de totes les dades resultants de l’enquesta “Convivència i polarització a Catalunya 2020” a càrrec de la politòloga Berta Barbet.

Polarització. Una mirada a la dinàmica del pensament "nosaltres contra ells"

Es tracta del primer llibre que ens ofereix una manera d’afrontar la polarització i una autèntica caixa d’eines per despolaritzar. Un àmbit de coneixement sobre el qual, sense dubte, hem d’aprofundir.

Diàleg en societats polaritzades

Monogràfic de la revista Per la Pau sobre la descripció de les dinàmiques i els perills de la polarització, amb anàlisis de Jennifer McCoy, Christine Bell, Avila Kilmurray, Iñigo Retolaza i Kristian Herbolzheimer, entre d'altres.

Sessions d’anàlisi de la polarització

Les societats democràtiques es troben immerses en un procés creixent de politització. La mobilització política al voltant d’assumptes altament divisius s’ha traduït en un qüestionament dels pilars fonamentals dels nostres sistemes polítics, i en la polarització de les societats on habitem. 

Projectes ideològics antagònics generen actualment una confrontació creixent en societats que veuen aparèixer noves bretxes per raó de disparitats socioeconòmiques, les migracions, el rebuig a les institucions polítiques tradicionals o l’encaix territorial.

En la següent sèrie de vídeos s’hi aborden els casos català i espanyol i el nord-americà.

Activitats i notícies relacionades

Última actualització: 18/12/2023