Memòria, convivència i reconciliació

Les guerres i les dictadures tenen un impacte social, polític i també psicològic sobre les societats i les persones que han patit experiències traumàtiques. Aquests impactes no se superen amb la signatura d’un acord de pau o amb unes eleccions democràtiques. És necessari impulsar processos de reconstrucció del teixit social i de reconciliació, dins la pròpia societat i les institucions. Cal trobar la manera de reconstruir la memòria dels fets traumàtics per propiciar la sanació psicosocial i generar condicions per evitar la repetició dels cicles de violència. 

L’objectiu d’aquest programa és donar visibilitat i suport a iniciatives de la societat civil en els processos de transició política. Promovem l’intercanvi d’experiències innovadores per fomentar la convivència, sovint a través d’expressions artístiques creatives. En particular, destaquem el rol que poden tenir les diàspores en processos de pau i memòria, sobretot les dones i les víctimes.

Projecte amb la Comissió de la Veritat de Colòmbia

Una de les línies d’actuació destacades de l’àrea de “Memòria, convivència i reconciliació” és el treball amb la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia a Europa. Fruit de l’acord de col·laboració signat el 2019, l’ICIP exerceix la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, amb l’objectiu de facilitar el treball amb les víctimes del conflicte colombià residents al continent europeu.

L’ICIP ofereix suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió a Europa, coordina els grups de treball establerts a diferents països europeus (nodes) i ofereix suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili, que permet documentar casos i contribuir a l’esclariment de la veritat, la justícia i la no repetició dels fets.

En una iniciativa sense precedents, 120 víctimes que van haver de sortir de Colòmbia a causa del conflicte armat han creat dues cançons sobre l’exili amb el suport de la cantautora Marta Gómez.  La primera, ‘Surcos de amor’, parla sobre la relació que les víctimes mantenen amb Colòmbia en el seu imaginari. La segona, ‘Vuelve’, està pensada com una resposta simbòlica de Colòmbia a les víctimes.

Documentals i curts sobre el procés de reconeixement de l'exili

Com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa, l’ICIP ha produït diferents materials audiovisuals per mostrar els impactes de l’exili i la seva contribució en la construcció de pau a Colòmbia, i per difondre el treball de la Comissió de la Veritat. 

Cinc capítols sobre els impactes de l'exili en les dones colombianes, disponibles aquí:

Activitats i notícies relacionades