Memòria, convivència i reconciliació

Les guerres i les dictadures tenen un impacte social, polític i també psicològic sobre les societats i les persones que han patit experiències traumàtiques. Aquests impactes no se superen amb la signatura d’un acord de pau o amb unes eleccions democràtiques. És necessari impulsar processos de reconstrucció del teixit social i de reconciliació, dins la pròpia societat i les institucions. Cal trobar la manera de reconstruir la memòria dels fets traumàtics per propiciar la sanació psicosocial i generar condicions per evitar la repetició dels cicles de violència. 

L’objectiu d’aquest programa és donar visibilitat i suport a iniciatives de la societat civil en els processos de transició política. Promovem l’intercanvi d’experiències innovadores per fomentar la convivència, sovint a través d’expressions artístiques creatives. En particular, destaquem el rol que poden tenir les diàspores en processos de pau i memòria, sobretot les dones i les víctimes.

Projecte amb la Comissió de la Veritat de Colòmbia

Una de les línies d’actuació destacades de l’àrea de “Memòria, convivència i reconciliació” ha estat el treball amb la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia a Europa. Fruit de l’acord de col·laboració signat el 2019, l’ICIP ha exercit la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, amb l’objectiu de facilitar el treball amb les víctimes del conflicte colombià residents al continent europeu.

Durant tres anys, l’ICIP ha ofert suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió a Europa, ha coordinat els grups de treball establerts a diferents països europeus (nodes) i ha ofert suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili, accions que han permès documentar casos i contribuir a l’esclariment de la veritat, la justícia i la no repetició dels fets.

El procés de treball de la Comissió de la Veritat amb l’exili colombià a Europa, i els aprenentatges adquirits, han quedat recollits a la publicació El exilio y la Comisión de la Verdad de Colombia. Una experiencia inédita (ICIP i Comissió de la Veritat, 2023). 

Documental 'Para volverte a ver'

L’any 2022, l’ICIP i la Comissió de la Veritat van produir un documental per mostrar el paper de la diàspora i l’exili colombià a Europa. El film, titulat Para volverte a ver, és una producció de Mandorla Films, una empresa audiovisual independent especialitzada en documentals.

El documental es va filmar a Dinamarca, Suïssa i Catalunya. En aquests països és on resideixen els quatre protagonistes de la pel·lícula, Yanira Restrepo, Juana Sánchez, Wilmer Torres i Lizethe Álvarez.

El rodatge va finalitzar durant la trobada de nodes que l’ICIP va organitzar l’abril del 2022 a Barcelona. En aquesta trobada van participar els comissionats Carlos Beristain i Lucía González, que també apareixen a la pel·lícula.

Descarrega’t el dossier de premsa sobre el documental aquí.

Vídeos relacionats

Activitats i notícies relacionades

Última actualització: 10/06/2024