Memòria, convivència i reconciliació

Les guerres i les dictadures tenen un impacte social, polític i també psicològic sobre les societats i les persones que han patit experiències traumàtiques. Aquests impactes no se superen amb la signatura d’un acord de pau o amb unes eleccions democràtiques. És necessari impulsar processos de reconstrucció del teixit social i de reconciliació, dins la pròpia societat i les institucions. Cal trobar la manera de reconstruir la memòria dels fets traumàtics per propiciar la sanació psicosocial i generar condicions per evitar la repetició dels cicles de violència. 

L’objectiu d’aquest programa és donar visibilitat i suport a iniciatives de la societat civil en els processos de transició política. Promovem l’intercanvi d’experiències innovadores per fomentar la convivència, sovint a través d’expressions artístiques creatives. En particular, destaquem el rol que poden tenir les diàspores en processos de pau i memòria, sobretot les dones i les víctimes.

Projecte amb la Comissió de la Veritat de Colòmbia

Una de les línies d’actuació destacades de l’àrea de “Memòria, convivència i reconciliació” és el treball amb la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia a Europa. Fruit de l’acord de col·laboració signat el 2019, l’ICIP exerceix la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, amb l’objectiu de facilitar el treball amb les víctimes del conflicte colombià residents al continent europeu.

L’ICIP ofereix suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió a Europa, coordina els grups de treball establerts a diferents països europeus (nodes) i ofereix suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili, que permet documentar casos i contribuir a l’esclariment de la veritat, la justícia i la no repetició dels fets.

Cinc capítols sobre els impactes de l'exili en les dones colombianes, disponibles aquí:

Activitats i notícies relacionades