L’ICIP ha celebrat aquest divendres 9 de maig la cerimònia de lliurament dels premis del 9è Concurs Hip-hop per la Pau en un acte a la Lleialtat Santsenca de Barcelona, amb participació dels grups premiats, actuacions de rap en directe i espais de micro obert i freestyle.
La novena edició ha estat la més participativa fins ara: 664 joves de 23 centres i entitats de 22 municipis diferents hi han presentat un total de 45 propostes audiovisuals. El concurs, creat per l’ICIP l’any 2016, té com a objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels i les joves en l’àmbit de la cultura de pau, i compta amb el suport del Departament d’Educació, la Direcció General de Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
L’acte de lliurament ha estat conduït per Chema Sarri, tècnic de comunicació de l’ICIP, i ha comptat amb intervencions institucionals, projeccions de vídeos, actuacions en directe i la dinamització artística del col·lectiu Llobregat Block Party.
El director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, ha destacat “la capacitat del hip-hop per parlar de pau en clau contemporània, des de la vivència dels joves”, mentre que Marta Clar, del Departament d’Educació, ha posat en valor el concurs com a eina educativa que “apropa l’alumnat a una mirada crítica i transformadora”.
També hi han intervingut Marta Grau, de l’Agència Catalana de Cooperació, i Bartolomé Agudo, director general de Joventut, que ha afirmat que “les persones joves tenen molt a dir, i aquest espai els ho permet fer amb veu pròpia”.
Els grups guanyadors
Modalitat 1 – Centres educatius:
- Primer premi: Institut Pla de les Moreres (Vilanova del Camí), amb El reflex del mirall
- Segon premi: Institut Ticeris (Sarrià de Ter), amb Tant de bo estimar-te no fes tant de mal
- Mencions especials:
– Institut Pere Alsius i Torrent (Banyoles), amb 53
– Institut Llançà, amb Les seves guerres, els nostres morts
Modalitat 2 – Entitats socials i culturals:
- Primer premi: Associació Atzavara-Arrels (Tortosa), amb La terra som natros
- Segon premi: Projecte 9aVic (Ajuntament de Vic), amb Jo ho tinc clar?
- Menció especial: Projecte Un toc de Salt (Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana), amb Mon amie
Els premis inclouen sessions de formació en hip-hop i l’enregistrament de temes en estudis professionals, com a reconeixement al seu talent i compromís amb la justícia social i la cultura de pau.
Una jornada de cultura, expressió i transformació
La cerimònia ha inclòs actuacions musicals, dansa, improvisació i un espai de micro obert on joves participants han pujat espontàniament a l’escenari.
El 9è Concurs Hip-hop per la Pau consolida aquesta iniciativa com un espai de referència per a la participació juvenil i la promoció d’una cultura de pau a Catalunya. L’ICIP ja prepara la propera edició amb l’objectiu de continuar escoltant, amplificant i reconeixent les veus joves que treballen per un món més just.