L’ocupació israeliana dels territoris palestins té un impacte devastador en la salut mental i emocional de la població infantil i juvenil. Aquesta és una de les principals conclusions que van exposar tres investigadores de la Universitat de Betlem en una conferència celebrada a la seu de l’ICIP el passat 21 de maig, en un acte organitzat en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra.

Les tres acadèmiques, expertes en psicologia clínica, psicologia social i gènere, van compartir les seves investigacions sobre els efectes de la violència estructural i l’ocupació militar a Gaza i Cisjordània. “El genocidi, el desplaçament forçós i la violència estan destruint el dia a dia dels infants”, va denunciar Minerva Qassis Jarayseh, una de les ponents.

Les recerques constaten que els infants i joves palestins viuen en un estat de “trauma crònic i continuat”, tal com va assenyalar una de les investigadores en psicologia clínica, Razan Qadar. Aquest trauma es manifesta en pors constants, trastorns del son i l’alimentació, inseguretat, dificultats per accedir a l’educació i una afectació profunda del benestar emocional.

Tot i aquest context extrem, les investigadores van posar en valor la capacitat de resiliència de la comunitat palestina i el paper transformador de la recerca acadèmica com a eina per documentar les violacions de drets, resistir a l’opressió i contribuir a la sanació col·lectiva.

Veure el reportatge a 3Cat: Els infants i joves de Gaza sobreviuen devastats per un estat de trauma permanent que actua com una forma de tortura

Compartir