L’ICIP condemna de manera enèrgica la invasió militar de Rússia a Ucraïna iniciada aquesta matinada. L’atac de les forces russes no té precedents en territori europeu i, a més de les conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, tindrà un impacte nefast sobre els esforços de construcció de pau, a Ucraïna, a Europa i a nivell mundial.

Rússia ha iniciat una guerra que acaba amb nou anys d’esforços per trobar una solució pacífica al conflicte de la regió ucraïnesa de Donbas. La invasió fa saltar pels aires els Acords de Minsk de 2014, que creaven un alto al foc i un full de ruta per resoldre el conflicte, i escombra les iniciatives ciutadanes de diàleg social i polític, de defensa dels drets humans i de crítica a l’autoritarisme, tant a Ucraïna com a Rússia. Alhora, l’atac ensorra l’arquitectura de prevenció de conflictes d’Europa, basada en el concepte d’una “seguretat compartida” i el diàleg en el marc de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament d’Europa (OCDE), i trenca el fràgil consens internacional sobre la necessitat de primar la diplomàcia com a via de resolució de conflictes.

“La Unió Europea i l’OTAN no han tingut els darrers trenta anys la visió, l’ambició i la generositat per dissenyar una arquitectura de seguretat al marge del militarisme i la idea de l’enemic extern”, afirma Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP. “Però l’acció de Rússia dificulta qualsevol iniciativa crítica amb el model de seguretat imperant  i, en comptes de desarmar Europa, ens aboquem a una nova cursa armamentista”. Un escenari que encara resulta més preocupant tenint en compte la capacitat nuclear de Rússia i l’existència de quinze reactors nuclears a Ucraïna.

Davant d’aquesta situació, cal exigir que s’aturin les armes, vetllar per a protegir la població civil i evitar la dinàmica bèl·lica de construcció de la imatge de l’enemic: “Putin no és Rússia. Putin ha iniciat una aventura bèl·lica que pot acabar patint la pròpia població russa”, afirma el director de l’ICIP. 

Des de l’àmbit de la construcció de pau, ens reafirmem que la guerra mai pot ser una opció. Davant de l’escenari que s’obre avui a Ucraïna cal valentia, creativitat i suport social per buscar vies alternatives a les armes basades en el concepte de seguretat compartida. 

Compartir