Des que va començar la invasió russa a Ucraïna, s’han organitzat diverses concentracions i manifestacions a Barcelona i altres llocs de Catalunya.

Dimecres 2 de març, Barcelona va tornar a dir ‘No a la guerra’. El clam multitudinari que va fer vibrar la ciutat fa 18 anys contra l’atac dels Estats Units a l’Iraq va revifar ara per una altra intervenció unilateral, la de l’Exèrcit rus contra Ucraïna.

A la concentració, convocada per la Plataforma Aturem la Guerra i amb el suport de més de 300 entitats, es van poder escoltar missatges com “No a la guerra. Ni a Ucraïna ni enlloc”. Segons la Guàrdia Urbana, la concentració va aplegar 3.500 persones.

En l’acte de protesta, el periodista i activista David Fernàndez i l’actriu Cristina Brondo van llegir el manifest publicat per la plataforma.

El manifest s’expressa contra “l’actual agressió militar del govern rus contra la població ucraïnesa” i es solidaritza amb la ciutadania d’Ucraïna.

El manifest demana:

  • Que els governs de la Unió Europea, incloent l’Estat espanyol, i el conjunt de la comunitat internacional dediquin tots els esforços al seu abast per aconseguir un cessament integral de les hostilitats i la retirada de totes les tropes d’Ucraïna.
  • Que la comunitat internacional proporcioni i garanteixi l’accés a l’assistència humanitària i la protecció internacional a la població d’Ucraïna, incloent-hi la població desplaçada i refugiada pel conflicte.
  • Que la comunitat internacional inverteixi tots els esforços necessaris per a iniciar un procés real de diàleg que garanteixi el ple compliment del dret internacional.

La Plataforma Aturem la Guerra va néixer amb la guerra de l’Iraq el 2003. El 15 de febrer d’aquell any, la ciutat va protagonitzar una de les manifestacions més grans a tot el món de repulsa a la guerra de l’Iraq.

La comunitat ucraïnesa es manifesta

El diumenge 6 de març, la comunitat ucraïnesa resident a Barcelona va convocar un altre manifestació a la Plaça Catalunya.

Diversos centenars de persones (unes vuit-centes, segons la Guàrdia Urbana) es van concentrar per demanar la fi de la guerra iniciada amb la invasió russa d’Ucraïna i que l’OTAN hi estableixi una zona d’exclusió a l’àrea que impedeixi el vol d’avions de Rússia.

Els concentrats, que portaven banderes ucraïneses i nombroses pancartes en què es demanava la fi de la guerra i una zona de prohibició de vols, van guardar un minut de silenci per les víctimes del conflicte bèl·lic.

La Plaça Catalunya de Barcelona ha esdevingut el punt de trobada diària d’ucraïnesos des de l’esclat de la guerra. Cada tarda s’hi concentren persones amb banderes d’Ucraïna i diverses acampen a la zona durant la nit.

Compartir