Xarxes d'acció

L’ICIP forma part de les següents xarxes d’acció nacionals i internacionals:

🔗European Peace Liason Office, EPLO

L’objectiu d’aquesta plataforma europea d’ONG és influir en les polítiques públiques de la Unió Europea de construcció de pau i prevenció dels conflictes violents. Alhora és un espai de cooperació i col·laboració entre les organitzacions europees de referència en la promoció de la pau i també ofereix formació especialitzada en aquest àmbit. La xarxa inclou 48 institucions membres provinents de 18 països diferents i l’ICIP és l’únic membre de l’Estat espanyol. Des del 2020, el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, és membre de la junta directiva d’EPLO.

🔗Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia

Des del gener de 2021 l’ICIP és membre observador de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, una plataforma d’entitats catalanes que treballen per la construcció de pau a Colòmbia. La Taula, creada l’any 2002, és un espai de solidaritat, sensibilització i d’incidència política de la societat catalana. La participació de l’ICIP permet potenciar els vincles i la col·laboració amb les entitats integrants de la plataforma.

🔗Asociación española de investigación para la paz, AIPAZ

L’ICIP és membre de la xarxa AIPAZ des de la seva creació, l’any 2008. La xarxa està formada per ONG, centres d’investigació, fundacions, càtedres, instituts i persones relacionades amb la investigació i educació per la pau al conjunt de l’Estat espanyol. 

Xarxa Llatinoamericana de Dones, Pau i Seguretat

En el marc de la línia de treball “Alternatives de Seguretat“, l’ICIP treballa amb dues ONG colombianes (CIASE i CINEP) i dues de mexicanes (Serapaz i JASS Mesoamérica) en el projecte de creació de la Xarxa Llatinoamericana de Dones, Pau i Seguretat. L’objectiu de la plataforma és contribuir a la construcció de pau d’Amèrica Llatina, el Carib i les seves diàspores, des d’una perspectiva feminista i mitjançant la generació de coneixement, innovació i l’acció col·lectiva crítica sobre la seguretat i el diàleg.

Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic

L’ICIP és una de les organitzacions impulsores d’aquesta Plataforma que s’ha anat configurant des del 2019, en part fruit del I Fòrum internacional per a la Construcció de Pau a Mèxic que l’ICIP, Serapaz i la Taula per Mèxic van convocar a Barcelona el setembre de 2019. La creació de la Plataforma es va formalitzar el 28 d’octubre de 2022 amb un acte simbòlic a la comunitat d’Acteal, Chiapas.

Es tracta d’un esforç articulador de caràcter local, regional, nacional i internacional. Està conformat per organitzacions i persones activistes, periodistes, artistes i acadèmiques compromeses amb la transformació de la violència a través d’un enfocament de construcció de pau. Vol ser un espai d’anàlisi compartida, intercanvi de coneixements, solidaritat i acció col·lectiva.

 

L’ICIP també forma part dels següents organismes i iniciatives de foment i construcció de la pau

🔗Consell Català de Foment de la Pau

El director de l’ICIP té el càrrec de vicepresident segon d’aquest òrgan consultiu i de participació. El Consell està integrat per representants de l’Administració de la Generalitat, dels ens locals, dels grups parlamentaris, de les organitzacions no governamentals per la pau i altres institucions i personalitats rellevants, reconegudes per les seves activitats a favor de la pau. El Consell és l’òrgan que proposa les persones candidates a ser membres de la Junta de Govern de l’ICIP elegides pel Parlament de Catalunya.

🔗Ciutats Defensores dels Drets Humans

Des de l’any 2013 l’ICIP forma part de les institucions públiques i organitzacions que donen vida i suport al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, en el qual participen diferents municipis catalans. L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer la tasca dels activistes pels drets humans d’arreu del món a través del seu propi testimoni i conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i del suport internacional a les seves lluites i sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana. En aquest espai del web trobareu informació de les diferents edicions realitzades.

🔗Comissió de la Veritat de Colòmbia

L’ICIP ha actuat com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa (2019-2022). Aquesta tasca ha implicat la coordinació del 15 grups de treball (nodes) a 11 països europeus per tal de documentar les experiències de l’exili colombià (vegeu l’apartat de l’àrea de treball “Memòria, convivència i reconciliació”) i ha comportat una coordinació amb entitats de referència com ara Hegoa (País Basc), SwissPeace (Suïssa) i NOREF (Noruega).

Última actualització: 15/12/2022