Aquesta primavera, el Fòrum Català per la Pau es reactiva amb dos objectius clau: dissenyar una política pública de pau per a Catalunya i reforçar el moviment pacifista.
El primer gran pas en aquesta direcció serà l’elaboració del Pla Director País de Pau, un marc estratègic que ha de garantir més coherència, visibilitat i impacte a les actuacions del Govern, els ens municipals i supramunicipals en matèria de foment de la pau, tant a escala local com global.
Per assolir aquest repte, s’obrirà un procés de participació ciutadana, amb tres canals de participació adreçats al conjunt de la ciutadania: sessions deliberatives i sessions autogestionades sobre les temàtiques centrals del Fòrum – les quals tindran lloc arreu de Catalunya -, i la participació online a través del portal Participa de la Generalitat de Catalunya. El procés participatiu començarà a l’abril i s’estendrà fins al juny.
Modificació de la Llei de foment de la pau
Com a pas previ a l’inici del procés participatiu del Fòrum Català per la Pau, el dimecres 12 de març Parlament de Catalunya ha aprovat la modificació de la Llei de foment de la pau per qual que aquesta inclogui l’obligatorietat que cada govern elabori un Pla Director de Pau. La reforma, promoguda pel grup de treball del Fòrum Català per la Pau, s’ha aprovat amb 106 vots a favor, dels grups parlamentaris del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP, i 27 en contra, del Partit Popular, Vox i Aliança Catalana.
La nova llei estableix que el Govern haurà de presentar cada quatre anys un pla director anomenat País de Pau, un marc estratègic que ha de garantir més coherència, visibilitat i impacte en les actuacions del Govern, els ens municipals i supramunicipals i altres ens públics en matèria de foment de la pau. Aquest pla director, que haurà d’aprovar el Parlament, s’haurà d’elaborar amb un procés previ d’estudi, informació, consulta i participació i haurà de preveure els recursos i establir les prioritats que caldrà respectar i concretar en els plans anuals de pau.
En el debat hi han intervingut els diputats Sílvia Orriols (AC), Alberto Tarradas (Vox) per defensar les respectives esmenes a la totalitat dels seus grups, i Francesc de Dalmases (Junts), Ruben Wagensberg (ERC), Hugo Manchón (PPC), Susanna Segovia (Comuns), Laura Fernández Vega (CUP-DT) i Neus Comes (PSC-Units).
Representants de l’ICIP, de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, de Lafede.cat i d’entitats del moviment per la pau, com FundiPau i Novact, han seguit el debat des de l’hemicicle.