El paper de la diàspora com a actor rellevant en els processos de pau pot ser un element significatiu en la transformació dels conflictes i contribuir als esforços de reconciliació del seu país d’origen. La diàspora pot donar suport a l’establiment d’un sistema de justícia transicional i millorar-ne els resultats amb la seva pròpia experiència i narratives. També pot contribuir a la implementació efectiva dels acords de pau i participar en estratègies de convivència i reconciliació.

En el marc del Congrés Mundial per la Pau, l’ICIP i Mujer Diáspora organitzen el dissabte 16 d’octubre, a de 12h a 13.30h, un taller on es debatran els elements crítics del nou informe de l’ICIP, Les dones i la construcció de la pau des de la diàspora i l’exili a Europa“.

Aquest informe recorre les aportacions que s’han fet en els darrers 20 anys en aquest camp des d’una perspectiva de gènere. El document avalua documentació teòrica i recull experiències concretes de dones i persones LGBTI+ que van fugir de conflictes, violències i persecucions, organitzant-se al país d’acollida per contribuir als processos de pau i democràcia del seu país d’origen.

Representants d’organitzacions de dones pertanyents a diferents grups de diàspora a Europa explicaran com treballen per la pau als seus respectius països.

Hi participaran:

Nora Miralles, autora de l’informe de l’ICIP “Dones i construcció de pau des de la diàspora i l’exili a Europa”.

María Eugenia Blandón, presidenta de Mujer Diáspora.

Nadia Ghulam, activista afganesa i fundadora de “Ponts per la pau”.

El taller serà conduït per Sílvia Plana, tècnica de l’ICIP.

El taller forma part de la programació del Congrés Mundial per la Pau que es farà a Barcelona del 15 al 17 d’octubre. Per assistir al taller o seguir-lo a través d’Internet, cal apuntar-se al Congrés. Ho podeu fer en aquest enllaç. La inscripció és gratuïta.

Compartir