El dimarts 29 d’octubre, l’ICIP organitza una nova sessió d’anàlisi titulada Violència i crim organitzat a Centreamèrica. El protagonista serà el periodista i antropòleg salvadorenc Juan José Martínez d’Aubuisson i tindrà lloc a les 12 del migdia a la seu d’Amics per a la UNESCO de Barcelona (Mallorca, 207, Principal).

Martínez d’Aubuisson parlarà de la situació que es viu al Triangle Nord de Centreamèrica i especialment al seu país, El Salvador, un dels més violents del món durant dècades. Als vuitanta, una guerra civil va dessagnar la població; en les dècades posteriors les bandes han anat expandint el seu poder i sembrant el terror entre els poc més de sis milions de salvadorencs. Des del 2019, el país viu una nova etapa des de l’arribada al poder de Nayib Bukele i, sobretot, després que es declarés l’estat d’excepció el passat mes de març.

En una reunió recent celebrada a l’ICIP, el director de la Comisión de Derechos Humanos de El Salvador, Miguel Montenegros, va detallar les greus violacions dels drets humans que s’estan cometent sota el règim d’excepció, tal i com han denunciat les principals ONG de drets humans nacionals i internacionals i com ha lamentat la ONU en diverses ocasions.

En aquest entorn de violència destaca també la situació del periodisme al país. Segons va anunciar el passat mes d’octubre l’Associació de Periodistes d’El Salvador (APES) entre el gener i l’octubre del 2022 es van registrar un total de 86 agressions i la sortida de 10 periodistes del país, principalment per reformes penals que castiguen la publicació d’informació relacionada amb les bandes. Tot i que es tracta d’un nombre menor a les del 2021, les afectacions computades el 2022 són “més agressives”, segons Angélica Cárcamo, presidenta de l’APES.

Sobre Martínez d’Aubuisson

Des del 2008, Martínez d’Aubuisson es dedica a l’estudi de la violència al triangle nord d’Amèrica Central. Ha estudiat en profunditat el fenomen de les bandes, centrant el seu interès en el rol de la violència a les dinàmiques d’aquests grups.

És autor del llibre de crònica etnogràfica Ver, oír y callar. Un año con la Mara Salvatrucha 13, coautor del llibre Crónicas Negras. Desde una región que no cuenta i de El Niño de Hollywood. Cómo Estados Unidos y El Salvador moldearon a un sicario de la Mara Salvatrucha, entre d’altres.

L’acte, organitzat per l’ICIP, serà presentat per Gabriela Poblet, investigadora d’Emigra-CER Migracions i professora del departament d’antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També participa en el projecte de recerca Desplaçaments forçats per violències fora de context bèl·lic i context de recepció: El cas del Triangle Nord a Catalunya, subvencionat per l’ICIP.

La sessió d’anàlisi és oberta al públic però, per raons d’aforament, requereix inscripció prèvia a activitats@icip.cat.

Compartir