L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha celebrat aquest dimarts 12 de març a la tarda el lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a l’organització mexicana Cauce Ciudadano en un acte al Parlament de Catalunya en el qual han assistit representants d’intitucions i organitzacions vinculades a Mèxic i a l’Amèrica Llatina en general i dedicades al foment i la promoció de la pau.Cauce Ciudadano, entitat fundada l’any 2000 per joves que havien format part de bandes criminals (els anomenats pandilleros) ha rebut el guardó “per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d’alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic”.

La cerimònia ha estat presidida pel president de la cambra, Roger Torrent, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, qui ha iniciat la seva intervenció tot mostrant la “consternació davant la davallada democràtica que estem vivint a diversos llocs del món, i també a l’estat espanyol, i preocupació per cada persona que accepta una retallada de drets i llibertats en nom de la seguretat”. Masllorens ha destacat el treball de Cauce Ciudadano per “donar una resposta preventiva i positiva a la violència, a diferència de les mesures repressives i securititzadores dels poders públics”.

En el transcurs de l’acte s’ha projectat un vídeo sobre la trajectòria de Cauce Ciudadano i la periodista i escriptora colombiana, Laura Restrepo, autora de la glossa, n’ha destacat “l’aposta per la pau i la reconciliació, l’educació moral i cívica, la reconciliació entre les parts enfrontades, la reparació del dany, la no repetició i la dignificació de la memòria de les víctimes”.

En el discurs d’acceptació del premi, la directora de Cauce Ciudadano, Erika Llanos, educadora popular i primera dona no pandillera membre de l’entitat, ha agraït el guardó i ha destacat l’aposta de Cauce Ciudadano per “transformar la por i rehumanitzar el transitar diari”, amb un treball tant a les escoles com a les presons “per parlar amb la criminalitat i ajuntar víctimes i victimaris”, i amb un èmfasi especial amb la lluita per la igualtat de gènere i pel reconeixement de les dones. Per la seva banda, el fundador de l’entitat, Carlos Cruz, en un emotiu discurs, ha reivindicat “una narrativa de justícia i de pau, més enllà de la seguretat” per revertir el clima de violència i criminalitat de Mèxic, i la necessitat d’”escoltar i estimar” per construir pau i d’organitzar-se a nivell social per crear “economies de pau”. Cruz també ha tingut unes paraules per als presos i exiliats polítics catalans, als quals ha desitjat el retorn a casa, igual que als milers de desapareguts registrats a Mèxic.

En la clausura de l’acte, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha reivindicat el diàleg i la justícia per a construir i la pau i ha destacat el treball de Cauce Ciudadano per “fer del món un lloc millor”, i el president del Parlament, Roger Torrent, ha tingut un record pels presos i exiliats, especialment per la presidenta Carme Forcadell i el conseller Raül Romeva , “una dona i un home de pau, constructors de pau, acusats d’alçaments violents que no s’han produït mai”. Torrent ha recordat que “la pau no és només absència d’actituds violentes, la pau es construeix contra la repressió, la imposició i l’amenaça”.

Anteriors guardonats amb el Premi ICIP
El Premi ICIP Constructors de Pau es convoca anualment i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

El guardó va néixer l’any 2011, amb una edició extraordinària dedicada al Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar. Aquell mateix any, la primera edició regular del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.

Posteriorment, l’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.

L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.

L’any 2014 el Premi ICIP Constructors de Pau va ser concedit a l’organització Women’s International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF en les sigles en anglès) per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau.

L’any 2015 el Premi ICIP va reconèixer el pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme, un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor de la religió com a font de pau i de diàleg.

L’any 2016 el Premi ICIP va reconèixer l’ONG Brigades Internacionals de Pau (PBI) per la seva tasca de protecció dels defensors dels drets humans que treballen en àrees de repressió i conflicte.

Per últim, l’any 2017, el Premi ICIP va recaure en l’activista i economista Arcadi Oliveres, pel seu compromís i la seva incansable dedicació a la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal.

Compartir