L’accés de les dones a la justícia és un pilar fonamental per garantir la igualtat de gènere, l’empoderament de les dones i els drets humans, especialment en contextos de postconflicte on han estat víctimes i supervivents de violacions sistemàtiques de drets humans i discriminació .

Les Abuelas de Sepur Zarco, dones indígenes q’eqchi’ de la Vall del Polochic (Guatemala), van trencar 30 anys de silenci en presentar davant d’un tribunal nacional el primer cas d’esclavitud sexual i domèstica relacionada amb el conflicte armat intern que va tenir lloc al país entre 1960 i 1996. La sentència de Sepur Zarco va constituir una de les primeres condemnes a exmembres de l’exèrcit per actes de violència sexual contra dones comesos en el context del conflicte armat a Guatemala, així com una de les primeres vegades en què un tribunal nacional al món, aplicant lleis nacionals i internacionals, va jutjar un crim de persecució internacional com ho és l’esclavitud sexual relacionada amb el conflicte. El procés judicial va donar lloc a una sentència històrica que va incloure divuit mesures de reparació transformadores, de les quals setze estan orientades a les comunitats de la Abuelas.

Les Abuelas de Sepur Zarco han impulsat un model per a casos similars al món, subratllant la importància de combatre la impunitat pels casos de violència sexual en el marc dels conflictes i garantir l’accés de les dones a la justícia de gènere i a reparacions transformadores.

La proposta de l”Índex d’Accés de les Dones a la Justícia” neix a Guatemala a partir dels coneixements generats pel cas Sepur Zarco. Per avaluar i millorar aquest accés, és crucial crear una metodologia per recollir les dades, monitoritzar i permetre la comparació i l’intercanvi de bones pràctiques i lliçons apreses entre diferents realitats.

L’índex de mesura permet identificar obstacles i avenços en la recerca de justícia i la reparació transformadora de les violacions dels drets humans de les dones, així com establir una metodologia de comparació entre diversos països i sistemes al món. Aquest índex no sols proporciona dades concretes sobre les barreres que enfronten les dones, sinó que també es converteix en una eina clau per al desenvolupament de polítiques públiques més inclusives i eficaces que permeten accelerar l’abast de la igualtat de gènere.

Un aspecte per destacar en la creació d’aquest índex és la participació significativa de les Abuelas de Sepur Zarco en la seva conceptualització. Les Abuelas han liderat i contribuït directament a la construcció d’eines per assegurar que altres dones puguin accedir a la justícia i construir pau. La seva experiència i veus són fonamentals en el disseny de l’índex, i asseguren que reflecteixi les realitats viscudes per les dones i que les solucions proposades responguin a les seves necessitats i interessos i a la concepció de la justícia i de la reparació transformadora que han construït amb tots els seus èxits.

Ana Cabrera i Vera Rios pertanyen a ONU Dones

Compartir