Carlos Ángel Ordás García. Fer front. Resistència al servei militar i antimilitarisme a Catalunya (1971-1989). Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Pagès, 2023. Col·lecció Noviolència i lluita per la pau, 13.

Fer front és la història de l’articulació del moviment antimilitarista a Catalunya, centrada en l’oposició al servei militar obligatori, a través d’un recorregut pels diversos tipus de resistència que han aconseguit una de les grans fites de la lluita noviolenta.

Com s’organitzaven col·lectius com el GANVA-GAMBA, DOAN, els Mili KK o el MOC i quin vincle tenien amb el context social del final de la dictadura? Quines foren les claus del seu èxit? Les campanyes que van dur a terme han estat referents en l’imaginari dels posteriors moviments socials basats en la desobediència civil.

Sobre l’autor

Carlos Ángel Ordás (1981) és llicenciat en Antropologia Social i Cultural i doctor en Història Comparada, Política i Social per la Universitat Autònoma de Barcelona, on treballa com a professor associat al Departament d’Història Moderna i Contemporània. També és professor d’Antropologia Pedagògica a la Universitat Oberta de Catalunya. Com a historiador ha dedicat els darrers deu anys a l’estudi del pacifisme i antimilitarisme a Catalunya, França, Itàlia i Espanya, amb perspectiva de gènere. Actualment està realitzant una investigació sobre el Casal de la Pau de Barcelona i recollint els testimonis orals de pròfugs i desertors del servei militar a Espanya. Com a antropòleg va fer recerca aplicada durant quatre anys a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.