Antonio Casado da Rocha. Thoreau. Biografia essencial. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle, 2020. Clàssics de la pau i la noviolència, 19.

A Henry David Thoreau se’l considera un dels pares fundadors de la literatura nord-americana, profeta de l’ecologia i l’ètica ambiental, i inventor de la desobediència civil. Intel·lectual original i pioner, el seu pensament abraça temes i preocupacions que han anat adquirint importància molts anys després de la seva mort. Sens dubte, la seva oposició als nous valors d’una societat en creixent industrialització el van convertir en un personatge sovint incomprès pels seus contemporanis.

«La seva vida de resistència al poder, la seva reivindicació de la individualitat i la seva obra literària i filosòfica, dedicada sobretot a la crítica social i al desmuntatge de tòpics d’acord amb principis de rigorisme moral, ens el fan avui absolutament proper. […] La biografia que ha escrit Antonio Casado da Rocha ens permet acostar-nos a un personatge fascinant i ens planteja qüestions que són d’importància decisiva —i que ho seran durant molts anys—. Per això mateix Thoreau és un clàssic.» (Fragment del pròleg de Ramon Alcoberro).

Traducció d’Alba Galí i Jaume Salvanyà.

Sobre l’autor

Nascut a Sant Sebastià el 1970, Antonio Casado da Rocha és llicenciat en Humanitats per la National University of Ireland i doctor en Filosofia per la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Després de diverses estades a l’estranger, en l’actualitat és investigador permanent al Departament de Filosofia dels Valors i Antropologia Social de la UPV/EHU, on imparteix docència en qüestions ètiques contemporànies. De 2012 a 2017 va ser vicedegà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació. Des del 2017 és director de Projecció Universitària de campus de Guipúscoa. Ha publicat articles i llibres sobre ètica assistencial, ètica ambiental i de la investigació, com ara La desobediencia a partir de Thoreau (Gakoa, 2002), Bioética para legos (Plaza y Valdés, 2008), Thoreau. Biografía esencial (Antonio Machado, 2014), Autonomía con otros (Plaza y Valdés, 2014) i Una casa en Walden (Pepitas, 2017).