L’ICIP, en col·laboració amb el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma, ha organitzat el cicle de conferències Polarització i diàleg en societats democràtiques, amb l’objectiu d’analitzar els creixents processos de polarització política i social en les quals es troben moltes societats democràtiques. La mobilització política al voltant d’assumptes altament divisius s’ha traduït en un qüestionament dels pilars fonamentals dels nostres sistemes polítics, a més de la polarització de les societats que habitem. Projectes ideològics antagònics generen actualment una confrontació creixent en societats que veuen aparèixer noves línies divisòries a causa de les disparitats socioeconòmiques, les migracions, el rebuig cap a les institucions polítiques tradicionals o l’encaix territorial.
El cicle ha abordat la divisió al voltant del Brexit, o les figures de Trump o Salvini (als Estats Units i Itàlia, respectivament) i durant la tardor de 2020 abordarà també la situació a Catalunya, amb una creixent polarització política i social al voltant del Procés.
El cicle es va iniciar el mes de gener però es ha haver d’interrompre al març a causa de la propagació del coronavirus COVID-19 i les mesures excepcionals decretades arreu. Posteriorment, a partir del mes de juny el cicle s’ha reprès en format virtual, a través del canal de YouTube del CIDOB.
Aquestes són les sessions celebrades (en els casos de les sessions en línia podeu recuperar els debats íntegres en el següents enllaços):
Sessió 1: “Conflicte, polarització i diàleg al Regne Unit: Brexit, Irlanda del Nord i Escòcia”. Debat amb Brian Gormally, director del Committee on the Administration of Justice a Irlanda del Nord, i Míriam Juan-Torres, investigadora sènior de More in Common,
Sessió 2: “El cas d’Itàlia: el nou govern Conte com a resposta a l’amenaça del populisme i l’euroescepticisme”. Debat amb Paola Lo Cascio, professora de la Universitat de Barcelona, i Eva Giovannini, escriptora i periodista de Rai TV.
Sessió 3: “L’Era Trump: polarització, populisme i COVID-19”. Debat amb Pau Solanilla, consultor de Ideograma, i Julia Roig, presidenta de Partners Global.
Sessió 4: “COVID-19: amenaça o impuls per a la cooperació global?” Debat amb Daniela Schwarzer, directora del German Council on Foreign Relations (DGAP) y Janis A. Emmanouilidis, director de estudios del European Policy Centre (EPC).
Sessió 5: “Polarització i diàleg a Catalunya”. Taula rodona amb Fernando Sánchez Costa, historiador i president de Societat Civil Catalana; Marina Subirats, sociòloga; Joan Manuel Tresserras, doctor en Ciències de la Informació i exconseller de Cultura; i Sonia Andolz, politòloga. Moderació a càrrec del director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer.
Sessió 6: “Catalunya-Espanya: Condicions per a un diàleg social i polític”. Taula rodona amb Daniel Innerarity, catedràtic de Filosofia Política; Esther Vera, directora del diari ARA; Ignacio Sánchez Cuenca, sociòleg i filòsof; i Santiago Muñoz Machado, jurista. Moderació a càrrec del director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer.