L’atac terrorista de l’11 de setembre de 2001 va reforçar el vell dogma de no negociar amb terroristes. Molts països van introduir mesures legislatives que fins i tot dificultaven contactes per raons humanitàries amb organitzacions classificades com a tals. Vint anys després, aquesta política no només s’ha demostrat ineficaç sinó fins i tot contraproduent. Avui, la comunitat internacional es confronta amb el dilema de reconèixer el govern talibà de l’Afganistan, mentre que a la pràctica hi manté comunicació directa per múltiples raons. 

Al llibre Dialogar con terroristas. Cómo acabar con los conflictos armados, recentment publicat per l’ICIP a la col·lecció “Paz y seguridad”, Jonathan Powell, ex cap de gabinet de Tony Blair i element fonamental en les negociacions de pau d’Irlanda del Nord, sosté que qualsevol conflicte, per sanguinari, antic o difícil que sigui, es pot resoldre amb l’art de la paraula, amb paciència i lideratge polític. Per això defensa que, si bé dialogar sempre serà difícil i moralment arriscat, és necessari. 

Amb motiu de la publicació en castellà del llibre, l’ICIP i el CIDOB organitzen el diàleg “S’ha de dialogar amb terroristes? Lliçons apreses de l’Afganistan i altres conflictes”, en el qual Jonathan Powell reflexionarà amb Sergio Jaramillo, ex Alt Comissionat per la Pau del govern de Colòmbia, sobre les oportunitats i els límits de negociar amb organitzacions que fan servir la violència per defensar les seves finalitats. Tant Powell com Jaramillo han estat assessorant el govern de l’Afganistan en el seu procés de pau, recentment fallit. 

El diàleg tindrà lloc el dijous 30 de setembre a les 18:00h a la seu del CIDOB (sala Jordi Maragall, Elisabets 12,08001 Barcelona). L’acte serà conduït per Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP, i presentat per Pol Morillas, director del CIDOB. 

Per assistir-hi de manera presencial, cal inscriure’s a través del següent formulari:

L’acte també s’emetrà en streaming al canal de Youtube del CIDOB i a través del Facebook de l’ICIP.

Compartir