Powell, Jonathan. Dialogar con terroristas. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2021.

Jonathan Powell ha passat quasi dues dècades fent de mediador entre governs i organitzacions terroristes, amb especial dedicació al conflicte a Irlanda del Nord, on va ser un element clau de les negociacions de pau.

A partir de les lliçons apreses en diferents contextos, a Dialogar con terroristas Powell sosté que qualsevol conflicte, per sanguinari, antic o difícil que sigui, es pot resoldre amb l’art de la paraula, amb paciència i lideratge polític. Per això defensa que, si bé dialogar sempre serà difícil i moralment arriscat, és necessari.

El llibre repassa les experiències viscudes per representants de governs i grups armats en diferents converses de pau, des d’Irlanda del Nord, País Basc, Pròxim Orient, Sud-àfrica, Indonèsia, Colòmbia, El Salvador o Sri Lanka, amb l’objectiu d’establir el per què de l’èxit o el fracàs en cada context. I, quan es compleixen vint anys de la guerra contra el terrorisme islàmic, Powell continua defensant la necessitat que els governs occidentals tinguin converses amb els talibans i reivindica canviar d’actitud i buscar una sortida política a la violència.

Sobre l’autor

Jonathan Powell és director i fundador d’Inter Mediate, una organització amb seu a Londres per a la negociació i la mediació de conflictes. Ha dialogat amb nombroses persones i organitzacions etiquetades com a terroristes, a Europa i a Àsia, i ha col·laborat estretament amb el Centre for Humanitarian Dialogue.

Powell va ser cap de gabinet de Tony Blair de 1997 a 2007 i es va convertir en un element fonamental en les negociacions de pau a Irlanda del Nord. El 2008 va suggerir públicament que els governs occidentals haurien d’iniciar converses amb els talibans, Hamàs i Al-Qaida tal com s’ha fet amb organitzacions terroristes “tradicionals”, extrem que defensa al llibre Dialogar con terroristas.

Presentació del llibre a Barcelona

L’ICIP ha organitzat un acte de presentació del llibre Dialogar con terroristas a Barcelona, amb participació de l’autor Jonathan Powell. Podeu recuperar la sessió en castellà i en anglès.