Representants dels diferents grups de treball europeus (nodes) que participen en el procés de suport a la Comissió de la Veritat de Colòmbia han participat en una trobada a Barcelona. L’acte ha tingut lloc del 7 al 10 d’abril a la Casa UNESCO.

La reunió, convocada per l’ICIP en les seves funcions de Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, ha reunit una cinquantena de representants dels nodes d’Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Espanya, Itàlia, Noruega, Suècia, Suïssa i Regne Unit. Es tracta de la quarta trobada d’aquest tipus que s’organitza i la primera que es fa de forma presencial en els dos darrers anys després que les darreres activitats s’hagin fet de forma virtual com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. La trobada ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Segons una de les responsables d’organitzar la trobada, la tècnica de l’ICIP Sílvia Plana, aquesta ha servit per “retrobar-nos i enfortir el teixit col·laboratiu i de confiança. Alhora, hem pogut fer balanç del que han implicat els més de tres anys de procés de suport a la Comissió des de l’exterior, i coordinar esforços de cara a la presentació i socialització de l’informe final que la Comissió entregarà el proper 28 de juny”, explica.

En aquesta reunió també han participat la comissionada Lucía González Duque i el comissionat Carlos Martín Beristain amb l’objectiu d’ambientar la presentació de l’informe i coordinar l’estratègia de llegat de la Comissió a l’exterior.

Segons Martín Beristain, “la trobada ha permès articular el treball amb els nodes a l’exili, amb les persones que ens han ajudat a teixir la feina des de l’exterior, per als més de 2.000 testimonis que hem recopilat i per a l’informe final, que esperem que sigui un impuls per a la transformació que Colòmbia necessita”, diu.

La comissionada Lucía González Duque durant la trobada.

En la trobada, els participants també han parlat de la sistematització del procés que s’ha utilitzat en els darrers tres anys per recollir el testimoni de les víctimes del conflicte colombià exiliades a Europa. Al mateix temps s’ha reflexionat sobre el paper dels nodes i el seu llegat un cop la comissió conclogui el seu mandat.

La trobada també ha servit per commemorar el Dia Nacional de la Memòria i la Solidaritat amb les Víctimes del Conflicte Armat a Colòmbia, que es celebra el 9 d’abril. L’ICIP ha organitzat un acte commemoratiu en el que han participat el director de la institució, Kristian Herbolzheimer; el Director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Josep Desquens; i els dos comissionats assistents a la trobada. Durant l’acte, dos dels representants de les víctimes, Adriana Quintero Úsuga i Albeiro Moya Mena, han llegir una declaració aprovada per tots els assistents. El text de la declaració es pot consultar a aquest enllaç.

La cantautora colombiana resident a Barcelona Marta Gómez ha estat l’encarregada de posar punt i final a l’activitat interpretant algunes cançons.

Durant la trobada es va parlar de la presentació de l’informe final de la Comisión de la Verdad el pròxim 28 de juny.

Compartir