L’arrelament de les idees involucionistes i bel·licistes a Catalunya
En un context global marcat per amenaces, l’auge del món digital, canvis socials accelerats i desigualtats creixents, presentem la primera recerca empírica que analitza en profunditat els perfils de població on les idees involucionistes, autoritàries i bel·licistes tenen més arrelament a Catalunya.
Aquesta anàlisi, realitzada pel periodista i analista de dades Roger Tugas i Vilardell, es basa en les dades de set enquestes exhaustives fetes a Catalunya per diverses institucions públiques, en especial l’Enquesta ICIP 2022 de Convivència i cohesió i l’Enquesta ICIP 2023 de Convivència i seguretat a Catalunya.
L’estudi confirma que els plantejaments masclistes, homòfobs, transfòbics, racistes, autoritaris i bel·licistes arrelen més entre els nois joves i entre les persones amb poca confiança social, preocupades per la seguretat o l’incivisme i amb dificultats econòmiques.
En aquest espai web us oferim la possibilitat d’interactuar directament amb les dades, creuant múltiples variables com el gènere, l’edat, el nivell d’estudis i el grau de confiança, entre d’altres. En especial, us convidem a explorar les dades en funció de quatre apartats rellevants: Edat i gènere, Confiança social, Precarietat material i Sensació d’inseguretat. Més avall, també podeu consultar altres encreuaments directes. En total, són una setantena de gràfics amb filtres integrats per extreure’n dades i fer la pròpia anàlisi.
Exploreu les dades interactives de la recerca
Podeu descarregar el document complet “L’arrelament de les idees involucionistes i bel·licistes a Catalunya. Anàlisi dels perfils de població més propensos a defensar valors retrògrads i antidemocràtics a partir de diferents enquestes”, de Roger Tugas (Informe ICIP 24/2025), en el següent enllaç:
Consulteu tots els gràfics de la recerca per temàtiques
Masclisme
LGTBIfòbia
Racisme
Militarisme
Tolerància amb la diferència
Clica un botó per consultar les respostes a les preguntes encreuades amb les variables de la categoria triada.
Després d'anys d'avenços en les polítiques d'igualtat i d'auge del feminisme, el qüestionament d'aquestes mesures torna a sentir-se. Les enquestes de l'ICIP ho capten a través de diverses preguntes, relatives a la violència masclista, a estereotips masclistes o la preocupació per aquests assumptes. En cada pregunta, selecciona quina variable d'encreuament vols observar.
Les actituds homòfobiques i transfòbiques no acostumen a reconèixer-se en obert, motiu pel qual les enquestes de l'ICIP les han volgut fer aflorar a través de l'estratègia de preguntar si et sentiries còmode si el fill o filla es casés amb una persona del col·lectiu LGTB. En cada pregunta, selecciona quina variable d'encreuament vols observar.
Poca gent admet que és racista però, en canvi, alguns dels tòpics que alimenten el racisme són ben presents i acceptats. Per això, les enquestes de l'ICIP pregunten fins a quin punt estàs d’acord amb la idea estesa que els migrants empitjoren el país o l’economia, delinqueixen més o s'aprofiten dels drets humans. En cada pregunta, selecciona quina variable d'encreuament vols observar.
La despesa militar és l'element més tangible del debat entorn el militarisme. Les enquestes de l'ICIP pregunten sobre aquesta qüestió i sobre elements vinculats, com la percepció de si les guerres són inevitables, si s'estaria disposat a usar la violència o si aquesta és útil o necessària en situacions quotidianes. En cada pregunta, selecciona quina variable d'encreuament vols observar.
Un dels pilars de la democràcia és l'acceptació i el diàleg entre idees diferents, un contacte que pot estar en risc amb les bombolles que generen les xarxes socials. Per això, les enquestes de l'ICIP pregunten per aquest sentiment vers les persones que opinen diferent. En cada pregunta, selecciona quina variable d'encreuament vols observar.