El Comitè Noruec Nobel ha atorgat el Premi Nobel de la Pau 2022 de manera conjunta a tres iniciatives de la societat civil – una individual i dues col·lectives- per la seva tasca de denúncia de crims de guerra i de defensa de la pau i els drets humans. Els guardonats són l’advocat i activista bielorús Ales Bialiatski, empresonat des del 2020, l’organització russa de drets humans Memorial i l’organització ucraïnesa de drets humans Center for Civil Liberties.

Un premi significatiu i oportú

És, sens dubte, un premi molt significatiu i oportú en el moment convuls que viu Europa. En primer lloc, perquè es guardonen iniciatives de tres països fronterers (Bielorússia, Ucraïna i Rússia) els quals tenen un futur unit, malgrat la conjuntura actual.

És, alhora, un missatge que posa en valor la tasca, discreta però imprescindible, de la societat civil per denunciar abusos contra els drets humans, i per criticar el poder. Un exercici “fonamental”, segons el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, perquè “l’espai de crítica al poder s’està reduint arreu del món, també en democràcies o en espais suposadament democràtics”.

En darrer lloc, aquest premi Nobel de la Pau interrelaciona els termes de pau, drets humans i democràcia, tres conceptes estretament lligats. “Premiar la tasca de persones i organitzacions, de base, defensores dels drets humans enforteix la democràcia i contribueix, alhora, a construir la pau”, assegura el director de l’ICIP.

Compartir